Yıldız çiçeği bakımı, diğer çiçeklere nispeten görece kolay ve zahmetsizdir. Yıldız çiçeği özellikleri, bakımı, çoğaltma ve ekim prosedürü ve karşılaşılan yaygın sorunların çözümü üzerine temellenen içeriğimizde ifade edilen yönergeleri takip ederek daha sağlıklı yıldız bitkisi ve çiçekleri elde edebilirsiniz. Yıldız çiçeğine ilişkin genel özelliklerden sakıncalı durumlara değin tüm prosesi öğrenebileceğiniz rehber içeriğimiz sayesinde çok daha başarılı sonuçlarla karşılaşacaksınız.
Yıldız çiçeği yaz ortasından sonbahar sonuna kadar rengarenk çiçekler açan; çiçekleri farklı desten, boyut ve formlarda olabilen çiçek türlerindendir. Oldukça gösterişli, göz alıcı ve dinamik görünümü nedeniyle “yıldız” çiçeği olarak adlandırılmıştır. Orta Amerika ve Meksika’ya özgü bir çiçek türü olan Dahlia (yıldız) çiçeği, 30 farklı türe ve 20.000’den fazla çeşide sahiptir. Çiçek severlerin ve bitki yetiştiricilerin çiçek ve bitki envanterinin vazgeçilmez çiçekleri arasında yer alır.
Yıldız Çiçeği Özellikleri
Yıldız çiçeği, Asteraceae familyasından Dahlia cinsini oluşturan yaz ve sonbaharda çiçek açan, onlarca farklı formu ve renkli görünümü ile iç mekanların popüler çiçeklerindendir. Anavatanı Meksika olan yıldız çiçeği, Washington Eyaletinin başkenti Seattle’nin da resmi çiçeği olarak kabul edilir. Yıldız çiçeğinin genel özelliklerini bilmek ve bu bilinç doğrultusunda hareket etmek, sağlıklı bir yıldız bitkisine ve çiçeğine sahip olmanın ön koşuludur.
Yaygın isim | Yıldız çiçeği |
Botanik isim | Dahlia spp. |
Bitki türü | Çok yıllık |
Aile | Asteraceae |
Boyutlar | 30 – 180 cm yüksekliğinde ve 30 – 90 cm genişliğinde |
Işık | Tam |
Toprak tipi ve pH | Tınlı, iyi drene – nötr, asidik |
Çiçeklenme zamanı | Yaz, sonbahar |
Çiçek rengi | Kırmızı, pembe, turuncu, sarı, mor, beyaz |
Coğrafya | Kuzey Amerika, Orta Amerika |
Toksisite | Köpekler ve kediler için zararlıdır |
Yıldız Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Yıldız çiçeği yetiştirmek ve bu süreçte gerekli bakımı yapmak, alternatif pek çok çiçeğe kıyasla oldukça kolaydır. İlkbahar döneminde iç mekanlarda, don tehlikesi geçtikten sonra ise dış mekanlarda bakılabilir. Yıldız çiçeğinin sağlıklı bir biçimde gelişebilmesi için iyi bir hava sirkülasyonuna ve tam güneş gören bir alana gereksinim duyulur. Düzenli sulanması gereken yıldız çiçeğine ilişkin bakım notlarını; ışık, sulama, toprak, gübreleme, sıcaklık ve nem başlıkları altında ayrı ayrı incelemek en doğru yaklaşım olacaktır.
Işık
Yıldız bitkisinden bol miktarda çiçek elde edebilmek için günde 6 – 8 saat süre ile tam güneş ışığı almasına özen gösterin.
Sulama
İlkbaharda yıldız çiçeği yumruları ekildikten sonra bitki filizlenene kadar sulamanız şart değil. Bitki, bu süreçte ortalama yağmur gören bir alandaysa bu yağmur yeterli olacaktır. Zira kök sistemleri yeterince gelişmeden suya gereksinim duymazlar. Yıldız bitkisi filizlendikten sonra haftada bir ya da iki kez sulanmalıdır. Büyük yumrular 15 cm derine kadar ekilebileceğinden, derin sulama yaptığınızdan emin olun. Sıcak ve kurak geçen yaz günlerinde daha sık sulamalı ve toprağın kurumasına izin vermemelisiniz.
Toprak
Yıldız çiçeği için optimum toprak koşulları; iyi drene olmuş, bol miktarda organik madde içeren, tınlı topraklardır. Kullandığınız toprağın organik madde yönünden yeterince zengin olmadığını düşünüyorsanız biraz kompostla karıştırabilirsiniz. Yıldız çiçekleri, toprak pH’ı açısından nötr özellikle gösteren topraklarda optimum sonuçlar verir.
Gübreleme
Yıldız bitkisinde çiçeklenmeyi teşvik etmek için yüksek oranda fosfor içeren gübre kullanabilirsiniz.
Sıcaklık ve Nem
Yıldız çiçeğinin ne zaman dikileceği önemlidir. Yıldız çiçeğinizin ekimi için sonbahar donlarının geçmesini ve zemin sıcaklığının 15 dereceye ulaşmasını bekleyin. Yüksen nem oranına gereksinim duymayan yıldız çiçekleri için hafif nemli ortam oluşturmak yeterli olacaktır.
Yıldız Çiçeği Çoğaltma – Ekim
Yıldız çiçeklerini kesim yoluyla ya da yumruluları kullanarak çoğaltabilirsiniz. Kesimlerden yararlanarak çoğaltmak için yumru köklerin ilkbaharda filizlenmesini beklemek gerekir. Öte yandan, yıldız çiçeği yumrularını bölerek kapalı kaplara ekebilir ve büyüme mevsiminde hızlı bir sonuç alabilirsiniz. Yaz vakti geldiğinde, yıldız bitkileriniz tamamen olgunlaşacak ve daha erken çiçek açacaktır. Hemen belirtmek gerekir ki, ekimden önce yumru köklerinizi bölmeniz daha fazla çiçek almanızı sağlayacaktır.
Yumru Kökleri ile Çoğaltma
Yıldız çiçeğinizi yumru kökleri ile çoğaltmak için takip etmeniz gereken adımlar şunlardır:
- Kış mevsimini geçirdikten sonra yıldız çiçeği yumrularınızı toplayın ve büyük bir yetiştirme kabına alın.
- Yetiştirme kabına toprağınızı ekleyin ve karıştırın.
- Toprağınızın nemli bir hal alana kadar sulayın.
- Yumru köklerinizi güneşli bir alana taşıyın ve filizlenmesini bekleyin. Bu süreçte, toprağın tamamen kurumadığından emin olun.
Yumru kökleri ile çoğaltmak için bu adımları takip edebileceğiniz gibi, tohum yoluyla da çoğaltabilirsiniz.
Tohumla Çoğaltma
Yıldız çiçeğini tohumla çoğaltmak için tohum satın alabilir veya bitkinizden elde ettiğiniz tohumları kullanabilirsiniz. Tohumla çoğaltmak için;
- Tohumları, tohum yetiştirme tepsisine alın.
- Son dondan dört ila beş hafta önce, tohumları doğrudan tohum yetiştirme tepsisine ekin.
- Tohum yetiştirme tepsisini güneş gören bir alana taşıyın ve bu süreçte toprağın nemli kalmasını sağlayın.
- Tohumlarınız filizlendikten sonra, her fideyi kendi saksısına taşımadan önce fidelerin gerçek birer yaprak kümesi oluşturması için bir süre bekleyin ve toprağın nemli kalmasına özen gösterin.
- Bahçenizin toprak sıcaklığı 18 – 21 dereceye ulaştığında, yıldız fidelerinizi doğrudan bahçenize taşıyabilirsiniz.
Bu adımları takip ederek yıldız çiçeğinizi tohumla çoğaltabilirsiniz.
Yıldız Çiçeği ile İlgili Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Yıldız çiçeği, bakımı ve yetiştirilmesi sürecinde zorluklar yaşatan bitki türlerinden değildir. Oldukça pratik ve kolay bir bakım – yetiştirme süreci söz konusudur. Ancak, zaman zaman çeşitli sorunlarla karşılaşmak da mümkündür. Yıldız çiçeği ile ilgili sık karşılaşılan sorunları ve bu sorunların çözümlerini bilmek, bu bilinç doğrultusunda hareket etmek, çiçek sağlığı ve bakımı adına en doğru yaklaşım olacaktır.
- Yaygın Zararlılar: Salyangoz ve tırtıl gibi yaygın zararlılar yıldır çiçeklerini çok sever. Yıldız çiçeklerinizi bu tür yaygın zararlılardan korumak için – bitkinize ve diğer canlılara zarar vermeyen – uzaklaştırıcı kimyasallardan yararlanabilirsiniz.
- Mantar Hastalıkları: Yıldız çiçeklerinde sık rastlanan bir başka sorun, mantar hastalıklarıdır. Bitkinizi mantar hastalıklarından korumak için yaprakları olabildiğince kuru tutun. Zira nemli yapraklar mantar hastalıklarına davetiye çıkarır. Mantar sorunlarına engellemek için başvurabileceğiniz bir başka yöntem; hava sirkülasyonunu artırmak için sık periyotlarda toprak değişimi sağlamaktır. Bu süreçte bir mantar enfeksiyonu gözlemlerseniz, nem yağı ya da bir başka doğal solüsyon kullanarak enfeksiyonu tedavi edebilirsiniz.
Yıldız Çiçeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
Yıldız çiçeği evde nasıl bakılır?
Yıldız çiçeği güneşi ve havadar ortamları çok sever. Bu nedenle, her ne kadar evde de yetiştirilebilse de başarılı sonuçlar alabilmek adına iç mekanlardan ziyade hava sirkülasyonu yüksek – şiddetli rüzgar almamak şartıyla – açık alanlarda yetiştirmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Yıldız çiçeğinin ömrü ne kadardır?
Yıldız çiçeği optimum ortam koşullarında yetiştirildiği takdirde uzun yıllar sağlıklı kalabilir. Ancak, toprak bitkisi olan yıldız çiçeğinin vazo bitkisi olarak kullanılması halinde en fazla on gün kadar canlı kalmaktadır.
Yıldız çiçeği kaç günde bir sulanır?
Yıldız çiçeğinin ilk sulamasını yaptıktan sonra çok sık periyotlarda sulama yapmanıza gerek yoktur. İlk sulamayı takiben haftada 1 sulamanız yeterli olacaktır. Sıcak ve kurak hava şartlarında toprağın kurumaması adına haftada iki kez de sulayabilirsiniz. Toprağın nemli ya da kuru olduğunu fark edebilmek için zaman zaman elinizi toprağa batırabilir, birkaç cm derinliğe kadar nem durumunu kontrol edebilirsiniz.
Yıldız çiçeği güneşi sever mi?
Yıldız çiçeği güneş ışığını çok seven bir bitkidir. Bu nedenle, çiçeğinizin günde en az 6 – 8 saat güneş almasına özen gösterin. Yeterli güneş ışığı alamayan yıldız bitkisinde zamanla sararma ve sararmaya bağlı çürüme gözlenir.