tesbih çiçeği bakımı

Tesbih Çiçeği Bakımı


Tesbih çiçeğinin özellikleri, tesbih çiçeği bakımı ile ilgili; ışık, sulama, toprak, gübreleme gibi önerilerin yanı sıra, tesbih çiçeğinin ekim ve çoğaltma taktiklerini sizinle paylaşıyor olacağız.


Aynı köke bağlı pek çok sarkan dal üzerinde bulunan, bezelye şeklindeki küçük yaprakları ile ünlü tesbih çiçeği, son derece popüler iç mekan bitkilerinden birisidir. Yapraklarının şekli nedeniyle bu ismi almıştır. Tesbih çiçeğinin botanik adı Senecio Rowleyanus’tur. 

Bakımı oldukça kolay olan tesbih çiçeği, iç mekan dekorasyonunda harika bir tamamlayıcıdır. Özellikle asılı sepet saksıda veya bir sütun boyunca uzayan yapısı ile göz alıcı bir görünüm sunar. İnci tanesi çiçeği olarak da adlandırılan bu çiçek, etli yapraklı bir bitki olduğundan kuraklığa karşı dayanıklıdır. 

Tesbih Çiçeği Özellikleri

tesbih çiçeği bakımı

Senecio Rowleyanus, bir diğer ifadeyle tesbih çiçeği, bir tür sukulenttir. İsmi ile karakterize edilen bu çiçeğin görünüşü tesadüfi değildir. Tesbih tanesine benzeyen yaprakları su biriktirir. Bu nedenle bitki uzun süre kuraklığa dayanabilir. Bitki olgunluğa eriştikçe dalları uzar ve daha fazla yaprak ve çiçek üretir.

Yaygın isim:Tesbih çiçeği, inci tanesi, boncuk dizisi, tesbih asması
Botanik isim:Senecio Rowleyanus
Bitki türü:Sukulent (Etli Bitkiler)
Aile:Asteraceae
Boyutlar:30 cm genişlik, 50 cm yükseklik
Işık:Tam, kısmi
Toprak tipi ve pH:Kumlu, iyi drene, asidik-nötr
Çiçeklenme zamanı:Yaz
Çiçek rengi: Beyaz
Coğrafya: Afrika
Toksisite:İnsanlar ve evcil hayvanlar için zararlı

Tesbih Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

tesbih çiçeği bakımı

Birçok iç mekan türüne göre daha az bakım gerektiren tesbih çiçeği, özellikle sulama konusunda yetiştiriciyi çok fazla yormaz. Bu tür etli yapraklı çiçeklerin ortak özelliği, aşırı sulamadan çok kısa sürede zarar görebilmeleridir. Bu nedenle toprağının daha çok kuru kaldığından emin olun. Ayrıca toprak seçiminde su tutmayan, iyi drene karışımları tercih edin. Sukulent toprak karışımları, bu tür çiçekler için ideal seçimlerden birisidir. 

Işık

İster iç mekanda ister dış mekanda yetiştiriyor olun, tesbih çiçeği filtrelenmiş ışığı sever ve direk güneş ışığını sevmez. Sabah ve akşam saatlerinde doğrudan ışık alması sorun teşkil etmez. Yapraklarının sararmasın ve kurumasını engellemek için öğleden sonra güneş alan bölgelerden tutulmalıdır. Parlak ve dolaylı ışık, tesbih çiçeği için en uygun ışık kriteridir. Fakat ışık miktarının çok az olması, gövdenin güçsüz kalmasına ve cılız bir büyümeye neden olabilir. Eğer evinizde çok fazla doğal güneş ışığı yoksa çiçeğinizin ışığa doğru yönelmeye çalıştığını görebilirsiniz. 

Sulama

Sukulent türleri genel olarak iyi drenajı sever ve yeterince su temin edilmezse kısa sürede ölebilir. Fakat tesbih çiçeği için durum bu şekilde değildir ve sukulentlere göre çok daha az sulama gerektirir. Islak topraklarda uzun süre yaşayamaz ve bu nedenle bitkinin sağlığı için fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Tekrar sulama yapmadan önce toprağın neredeyse tamamen kuruduğundan emin olun. 

Büyüme mevsimi olan sonbahar ve koş aylarında sulama miktarı bir nebze daha sık olabilir. Yaz aylarında ise bu miktar yarı yarıya azaltılabilir. Genel olarak haftada 1 veya iki haftada 1 şeklinde sulama yapılabilir.

Toprak

İyi drene edilmiş, su geçirgenliği yüksek kaktüs ve sukulent topraklarını tercih edebilirsiniz. Bu tür topraklar, köklerin sağlıklı olabilmesi için hayatidir. Eğer toprağınızın yeterince drene olmadığını düşünüyorsanız, karışıma tarım perliti ekleyerek daha iyi geçirgenlik sağlayabilirsiniz. 

Sulama noktasında toprağın geçirgenliği ne kadar yüksekse çiçeğin hastalıklara karşı dayanıklılığı ve zararlılara karşı direnci o kadar artar. Ayrıca zamanında yapılacak gübreleme uygulamaları ile de çiçeğin bağışıklığı güçlü hale gelir. 


Gübreleme

Çok sık gübreye ihtiyaç duymayan tesbih çiçeğinizi ilkbahar ve yaz mevsimlerinde, haftada bir sıvı veya suda çözünür bir konsantre bitki besini ile gübreleyebilirsiniz. Bitkinin çiçeklenme zamanında ise gübre oranını azaltabilirsiniz. 

Gübreleme, tesbih çiçekleri için zorunlu bir uygulama değildir. Hatta yalnızca saksı değişimi sırasında (ortalama 2 yılda 1) organik gübre ilave ederek yaşamlarını sürdürmelerini sağlayabilirsiniz. Fakat belirli aralıklarla yapılan gübreleme işlemi ile çiçeğiniz çok daha dayanıklı bir yapıya sahip olacaktır. 

Sıcaklık ve Nem

Düşük sıcaklıklara karşı hassas olan tesbih çiçeğini 8 °C’nin altına düşmeyen iç mekanlarda yetiştirmeniz gerekir. Bu sıcaklıkların altındaki yaşam koşullarında tesbih çiçeği çiçek açamaz ve gelişimi olumsuz etkilenir. Yaz aylarında ise 21 °C’nin üzerindeki sıcaklıklardan hoşlanır. 

Bu ilginç sukulent, düşük nemde en iyi şekilde büyür. Yaklaşık yüzde 40 bağıl nemi tercih eder ve herhangi bir ev ortamında hayatta kalabilir. 

Tesbih Çiçeği Çoğaltma – Ekim

tesbih çiçeği

Tesbih çiçeği, gövde kesimleriyle veya tohumla çoğaltılabilir. Bitkinizi çoğaltmak için en ideal zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır. Bitkinizi çoğaltmak için ihtiyaç duyacağınız tek şey biraz torak ve büyümesi için ideal bir alandır. Bitkinin kök salmaya başlaması ortalama bir ay kadar sürer.

Kök Çelikleri ile Çoğaltma

İç mekanda yetiştirilebilen bu bitkiyi çoğaltmanın en kolay yolu kök çelikleridir. Bitkiden alabileceğiniz yeni kök kesimleri ile bitkinizi çoğaltabilirsiniz. Bunun için uygulayabileceğiniz iki yöntem vardır:

  • İlk yöntemde, sadece 3 ila 4 kesim alın ve hafifçe toprağa bastırın. Yavaş yavaş, kökler büyümeye başlayacaktır.
  • İkinci yöntem, yaprakların bir kesimin gövdesinden ayrılması şeklindedir.  Kesilen kök daha sonra toprağa yerleştirilir, böylece kök toprakta büyüyebilir. 

Tohumla Çoğalma

Senecio Rowleyanus (tesbih çiçeği)’un çoğaltılabileceği bir diğer yöntem de tohuma çoğalmadır. Ancak tohumdan yeni bir bitki yetiştirmek, kök çelikleri ile çoğaltmaya göre daha zordur. Tohumla çoğaltma işleminde dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Olgun çiçeklerden elde edilen tohumlar, tesbih çiçeğinin gelişimi için uygun olan bir toprak karışımına ekilir.
  • Toprak sürekli olarak nemli tutulmalıdır. Bunun için evinizde yapay bir sera oluşturabilirsiniz. Örneğin plastik bir saklama kabının kapağını, nemi korumak için toprak üzerinde kullanabileceğiniz bir örtü olarak değerlendirebilirsiniz. İstenen nemli ortam sağlandığında, tohumlar zamanla çatlayacaktır. 
  • İlkbahar ve yaz aylarında çimlenme daha hızlı gerçekleşir. Tohumlar ideal şartlarda birkaç haftaya filizlenmeye başlar ve birkaç ay içinde büyüme başlayabilir.  

Tesbih Çiçeği ile İlgili Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

tesbih çiçeği

Tesbih çiçeği bakımı kolay bir bitkidir. Bazen sorunlarla karşılaşabilir. Zamanında teşhis edilirse, sukulentinizin mutlu ve uzun bir yaşam sürmesini sağlayabilirsiniz.

  • Yaprakların Büzülmesi veya Kuruması: Bitkinin yapraklarının büzülmesi, bitkinizi aşırı suladığınızda ortaya çıkan bir sorundur.
  • Mora Dönen Yapraklar ve Yumuşak Saplar: Bitkinin aşırı sulanmasından kaynaklanır. Bu değişim, kök çürüklüğüne ve toprak kaynaklı hastalıklara eğilimlidir. Sorunu engellemek için sulamayı azaltın ve toprağın tamamen kurumasını bekleyin. Topraktan fazla nemi almak için pişmiş toprak veya kil kaplar kullanabilirsiniz.
  • Evcil Hayvanlar için Zehirlidir: Bu çiçek türü, kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlar için bitkinin özsuyu zehirlidir. Ancak yerleşimine özen gösterirseniz, bu bitkinin evlerde saklanması tamamen güvenlidir.
  • Uzun ve Zayıf Dallar: Bitkiniz yeterince güneş ışığı almadığında, dalları yavaş yavaş birbirinden ayrılır. Ardından düşerek uzun bacaklı ve ince gövdelere neden olur. Bitkinizi daha dolgun hale getirmek için, bu ince uzun dalları çıkarın ve çiçeğinize düzenli ışık sağladığınızdan emin olun. Daha iyi sonuçlar için yoğun güneşe veya bir pencerenin yanına yerleştirin.

Tesbih Çiçeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Tesbih çiçeği nerede durmalı?

Tesbih çiçeğini ister evinizde ister bahçenizde yetiştiriyor olun, tesbih çiçeği direk ışığı sevmez. Genelde filtrelenmiş ışığı daha çok seven çiçek için sabah ve akşam saatlerinde doğrudan ışık alması herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak öğleden sonra direkt güneş alan bir alan tercih edilmemelidir. Evinizde bu şartları sağlayan havadar bir ortamda çiçeğinizi bakabilirsiniz.

Tesbih çiçeği soğuğa dayanıklı mı?

Tesbih çiçekleri sıcaklıklara karşı hassas bitkilerdir. 8 °C’nin altına düşmeyen bir mekanda bakılması gerekiyor. Soğuk havaya çok fazla dayanıklılığı yoktur. Yaz aylarında ise 21 °C’nin üzeri sıcaklıklardan hoşlanmaktadır.

Tesbih çiçeği ne zaman çiçek açar?

Tesbih çiçekleri yaz aylarında çiçek açarlar. Uygun ortam ve bakım koşulları ile birlikte büyüyüp gelişen tesbih çiçeği yaz aylarında hoş kokular yayan çiçekler açar.

5/5 - (2 kişi oy verdi)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir