şans bambusu

Şans Bambusu Bakımı ve Çoğaltma


Uzak doğu ülkelerinde ortaya çıkan ve zaman içerisinde tüm dünyaya yayılan bambular, hem kolayca yetiştirilebiliyor olması hem de görünümü nedeniyle birçok evde yetiştirilen bitkilerden biri olmuştur. Eve bolluk, bereket ve şans getirdiğine inanılan şans bambuları esasen orijinal bambu ailesi içerisinde yer almamaktadır. Buna karşın bambu ağacına çok fazla benziyor olması nedeniyle şans bambusu olarak anılmıştır.


Genellikle birkaç adet bambu dalının bir araya gelmesiyle büyüyen bu bitkiler tek başlarına da büyüyebilmektedir. Oldukça şık bir görünüme sahip olan şans bambuları, evlerde dekoratif amaçlarla da sıkça kullanılmaktadır. Şans bambularının özelliklerinden biri ise hem suda hem de toprakta yetişebiliyor olmasıdır.

Bolluk ve Bereketin Sembolü Şans Bambusu

şans bambusu bakımı

Şans bambusu, Çin inanışına göre bulunduğu eve ve evde yaşayan herkese şans getirir. Bu inanışa göre bambu sayılarının da önemi var. Evinize dilediğiniz ölçüde bambu alabilir ve bakımına başlayabilirsiniz. Bu inanışta eve bolluk ve bereket gelmesi için, birden fazla bambu dalı altın renkli bir iple bağlanır. Bambu dallarının ne kadar olduğu bolluğu, altın renkteki ip ise zenginliği temsil eder. Mutlu ve uzun bir yaşam için ise 3 adet bambu sapı vazoya konur.

Şans bambusunu bunun yanı sıra Feng Shui tedavilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu tedavinin amacı, çevredeki insanları pozitif enerjiye teşviktir. İnanışa göre kişinin şans bambusunu kendi alması yerine hediye olarak verildiğinde şans getiriyor.

Kaç Tane Şans Bambusu Olmalı?

şans bambusu bakımı

Çin kültüründe yer alan inanca göre, evinizdeki şans bambusu sayısı, dileklere göre değişkenlik gösterir. Aşk isteyenler için 2 adet bambu, mutluluk için 3 ya da 5 adet bambu, sağlıklı bir ömür için 7 tane bambu, servet için 8 tane bambu ve son olarak iyi bir gelecek için 9 tane şans bambusunun bir araya getirilmesi gerekir.

Bunların dışında 21 tane şans bambusunun bir araya getirilerek eve konması, iyi bir gelecekle birlikte büyük şansları simgeler.

Şans Bambusu Bakımı

şans bambusu bakımı
Şans Bambusu

Dekoratif görüntüsü ve mistik tarafıyla birçok insan evinde böylesi şans bambuları ister. Bambuları sağlıklı bir biçimde geliştirip büyütebilmek için ise doğru bir bakım yapmak ve püf noktaları bilmek gerekir. Bambular bakımı son derece kolay bitkilerdir.

Şans bambuları hem suda hem de toprakta yetişebilmektedir. Buna karşın satılırken genellikle cam vazoda sunulurlar. Bu sebeple suda yetiştirmek çok daha kolaydır.

Peki, şans bambusu bakımı nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını ve bakımda dikkat etmeniz gereken püf noktaları aşağıda bulabilirsiniz.

Şans Bambusu Saksı ve Vazo Seçimi

şans bambusu bakımı

Şans bambuları genel olarak uzun ve ince yapıya sahip olan cam kavanozlara yerleştirilir. Bambu çiçeği vazosu güneş ışığı alan bir yere koyarak, bambunun sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.


Eğer bambuların dallarını birbirine bağlayacaksınız, çok derin olmayan geniş bir kaba bitki için gereken suyu koyarak kullanabilirsiniz. Kökler zaman içinde büyüyüp, saksı bitkiye dar gelmeye başladığı zaman bambuyu daha geniş bir kaba alabilirsiniz.

Şans Bambusunun Su İhtiyacı

şans bambusu bakımı

Şans bambusu için musluk suyu kullanmak çok iyi bir fikir değildir. Bunun yerine arıtılmış su ya da içme suyu kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Bitkiyi vazoya koyduktan sonra, kökleri tamamen kaplanacak şekilde su ile doldurulmalıdır.

Bambunun suyunu ayda bir kez değiştirmeniz faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra eğer suyu rengi değişip kötü koku vermeye başlamışsa, suyun ivedilikle değiştirilmesi gerekir.

Şans Bambusu Aydınlatma İhtiyacı

Şans bambusunun direkt güneş ışığına maruz kalması, bitkinin sararmasına ve zarar görmesine neden olacaktır. Bu sebeple bambu çiçeklerini pencere önü ya da balkon gibi alanlar yerine güneş alan bir odaya ya da güneş ışığı gören bir masaya yerleştirmeniz daha iyi olacaktır.

Özellikle yaz aylarında şans bambusunu doğrudan güneş ışığından sakınmanız gerekir. Bitkinizde renk değişimleri yaşanması fazla güneş ışığı alması nedeniyle olabilir.

Şans Bambusu Yaprak ve Gövde Bakımı

Şans bambusunun yapraklarında kuruma ve sararma gibi durumların oluşması genellikle kötüye işarettir. Bu sorunlar, bitkinin yeteri kadar sulanmamasından, toprağın ya da gübrenin fazla olmasından ya da doğrudan güneş ışığı almasından ötürü oluşabilir.

Şans bambunuzun daha sağlıklı büyümesi için sararmış ve çürümüş yaprakların nazik biçimde temiz bir bıçak ya da makas yardımıyla kesilmesi gerekir. Bunun yanı sıra hafif sirkeli pamuk ile budama yapılan bölgenin steril hale getirilmesi sağlanabilir. Budamanın hastalık ve zararlılar için uygun bir ortam yaratmadığından emin olmalısınız.

Şans Bambusu Nasıl Çoğaltılır?

Şans bambusu bakımı açısından en önemli sorulardan biri nasıl çoğaltılacağıdır. Şans bambusunu çoğaltmak için, öncelikle en uzun sapın dibindeki yaprakların temizlenmesi gerekir.

Sonrasında temiz bir makas ya bıçak yardımıyla sapından yarım santim bırakılarak kesilmelidir. Kesilen dal, temiz bir suyun içerisinde konarak bekletilmelidir. Zaman zaman bu su değiştirilerek, iki ay kadar gölge bir alanda muhafaza edilmelidir. Sonrasında bitkinizin kök verdiğini ve artık normal şartlara dönmesi gerektiğini fark edebilirsiniz.

Şans Bambusu Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Şans bambusu bakımı yapmak için dikkat etmeniz gereken ilk şey ortamdır. Bu bitki için ideal ortam oda sıcaklığıdır. Ilık ortamlarda yetişmeyi severler. Sulama işleminde ılık su kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra bitkiyi vazoya sabitlemek adına çakıl taşları kullanılabilir.

Bambuların yapraklarına zaman zaman su püskürtmek olumlu sonuçlar verecektir. Bitkinizin suyu aralıklarla değiştirilmelidir. Su değişimi sırasında vazo da temizlenebilir. Şans bambusu demir eksikliğine bağlı olarak sararabilir. Uzun süreler boyunca doğrudan güneş ışığı ve ortamdaki nem oranının düşük olması, bitkinin sararmasına yol açabilecek diğer faktörlerdir. Şans bambusu her ay yaklaşık olarak 2 santim kadar uzar.

5/5 - (1 kişi oy verdi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir