Para çiçeği, tüm dünyada evlerde ve ofislerde sıklıkla karşılaşabileceğiniz ve şans getirdiğine inanılan bir bitkidir. Anavatanı Güney Afrika ve Mozambik olan bu bitkinin beyaz ve pembe çiçekleri vardır. Botanik adı Crassula Ovata olan bu bitki, Türkiye’de de sıkça bakımı yapılan çiçeklerden biridir. Para çiçeği bakımı ile ilgili detaylı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Para Çiçeğinin Özellikleri
Sukulent familyasına ait olan bu bitkinin bir diğer adı ise mücevher çiçeğidir. Bitkinin elips şeklindeki yaprakları dikkat çekmektedir. Birçok kültürde bu bitkinin şans ve bereket getirdiğine inanılmaktadır.
Çoğu kültürde yer alan crassula çiçeği evlerin ve ofislerin gözde bitkilerinden biridir. Farklı birçok alt türe sahip olan crassula bitkisinin bakımı ise genellikle aynıdır. Bakım şartları oldukça basit olan bu bitki, dekoratif açıdan oldukça estetik bir görünüme sahiptir. Her mevsim tazeliğini koruyan yeşil yaprakları, ortama pozitif bir hava katar.
Para Çiçeği Çeşitleri
Para bitkisi çeşitleri; crassula ovata -jade, crassula argentea -monstrose gollum & hobbit, crassula argentea- Finger Jade, crassula arborescens- Silver Dollar Jade, crassula portulacea minima- Mini Jade, crassula ovata- Whirly Bird, crassula ovata- Lemon & Lime şeklinde olmaktadır. Her çeşit kendine göre farklı enerjiye sahip olmaktadır. Genelde bu çeşit bitkilerin bakımı son derece dikkatli ve özenli yapılmak zorundadır. Bu nedenler hem sıcaklık ortalamaları hem de sulama zamanı ya da oranı çok özenli bir şekilde yapılmalıdır.
Para Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Para bitkisi doğrudan güneş istemeyen bir çiçektir. Bu bitkinin bakımında dikkat etmeniz gereken en önemli nokta güneştir. Bitkinin toprağına senede iki defa seyreltilmiş gübre verilebilir. Para çiçeği toprağa çok zor adapte olan bit bitkidir. Bu sebeple mümkün olduğunda toprak değişimi yapılmamalıdır.
Crassula çiçeği geniş bir saksıya dikilmelidir. Hızlı bir şekilde büyüdüğü için geniş ve derin bir saksı kullanmak önemlidir. Kış aylarında haftada bir defa sulamanız bu bitkinin gelişmesi için yeterli olacaktır. Yaz aylarında ise toprağın kuruma durumuna göre sulama sıklığı artırılmalıdır. Bulunduğunuz bölgenin sıcaklığına göre bu ayarlamayı yapabilirsiniz. Toprağa parmağınızı iki, üç santim kadar batırdığınızda eğer toprak tamamen kuruysa sulama zamanı gelmiş demektir.
Soğuk havalar crassula çiçeğine zarar verecektir. Bu sebeple kış aylarında evin içerisine alınmalıdır.
Para Çiçeği Toprak ve Saksı Seçimi
Para çiçeğinin ekiminde toprak ve saksı son derece önemlidir. Crassula çiçeği toprak konusunda fazla seçici bir bitki değildir. Yapı marketlerden alacağınız torf bu bitki için son derece yeterlidir. Bununla birlikte saksı seçimine ise son derece dikkat etmek gerekir. Saksının çiçek köklerinin rahatlıkla büyüyebileceği boyutlarda olması gerekir. Bu çiçeğin daha iyi gelişmesi açısından son derece önemlidir.
Minik bir gövdeye sahip olması para çiçeğinin özellikleri arasında yer alır. Çiçeğin yaprakları daima yeşil kalmaktadır. Yaklaşık olarak dört yıllık doğru bakımın ardından çiçek açar. Para ağacının çiçekleri genellikle beyaz ve pembe renktedir.
Para çiçeği hava akımlarından son derece kolay etkilenir. Bu sebeple hava akımlarına dikkat ederek uygun bir konum seçilmelidir. Bu bitkiyi hava akışının az olduğu ve korunaklı alanlarda tutmak gerekir. Saksının yanlış seçimi durumunda, bitki yapraklarını dökebilmektedir.
Saksı Değişimi Sıklığı
Saksı değişimi yeşim de dahil olmak üzere Crassula cinsinden pek çok bitki, aynı saksıda ve bayat toprakta yıllarca kalmaktan memnun olmaktadır. Sık sık saksı değişimine ihtiyaç duymazlar ve bu da oldukça avantajlı olmaktadır. Bunu deneyimli olan her botanikçi bilir. Bu bitkiler büyür ve de zamanla ağırlaşır. İlkbahar mevsiminde tekrar saksı değiştirdiği zaman ve yeni taze bir büyüme ortaya çıktığında sulamaya ekstra dikkat edilmelidir.
Para bitkisinin yaprak kesimleri ya da gövde kesimleri sonrasında çoğaltma kolaylaşmaktadır. Yapraklar ya da gövdenin belli bir kısmı düştüğü zaman devrildiğinde ya da koparıldığında, kenarların hafifçe kuruması için 1 veya 2 gün bekleyin, ardından onları koparın ve yaklaşık dörtte biri kadar taze, nemli kumlu kompostun içine itin.
Bunun soncunda her şey yolunda giderse, birkaç haftada ya da birkaç ay da yaprak kesimlerinin tabanının etrafında olan topraktan yeni küçük bitkiler çıkmaya başlayacaktır. Siz farkına bile varmadan ailenize ya da arkadaşlarınıza vereceğiniz pek çok yeni bebeğiniz olacaktır.
Para Çiçeği Bakımında Işık
Genelde bu bitkiler de çok büyük bir büyüme, bol miktarda doğal güneş ışığının olduğu bir alan konumuna yerleştirildiğinde ortaya çıkacaktır. Aynı zamanda bu bitki biraz karanlık yerlerde de büyümesini sürdürecek ve hatta penceresiz bir odada da açık bir şekilde suni aydınlatmaya ihtiyaç duyacaktır.
Güneş ışığı çok sertse ya da bitkiler buna alışkın değilse, yapraklar çok daha koyu ve mor bir renk alabilir. Bu durum hoşunuza gitmiyorsa o zaman biraz daha karanlık bir alana taşıyabilir ya da bitkiyi zamanla daha fazla ışığa alıştırabilirsiniz. Mor zaman içinde solmalı ve tanıdık olan limon yeşiline geri dönmelidir.
Para Çiçeği Sulama İhtiyaçları
Tüm bitkilerde olduğu gibi sulama da yeşim bitkilerinde de sağlamdır ve birçok duruma ve çeşitli uygulamalara uyabilir, fakat sürekli sulanırsanız da uzun süre dayanmazlar. İyice sulayın, ardından tekrar sulamadan önce toprağın kurumasını bekleyin.
Kış mevsiminde de toprağı biraz nemli tutacak kadar vermek istersiniz. Nem açısından özel gereksinimler gerektirmez. Büyüme mevsimi süreçlerinde her 3 ayda bir kurulan yeşim bitkilerini sağlıklı besleyin. Bu arada bu bitkide kullanmanız gereken tek şey çok amaçlı bir ev bitkisi yemi olmaktadır.
Bitkide Sıcaklık Değerleri
Para bitkisinde ideal sıcaklık değerleri 15-30 dereceler arasında ve Akdeniz iklim koşullarında olmaktadır. Crassula bitkisi hava akımlarından çok çabuk etkilendiğinden esinti veya cereyana maruz kalmayacağı bir konumda yerleştirilmelidir. Gün ışığını direk olarak alması bitkinin gelişiminde çok büyük rol oynar. Yarı gölge ya da gölge alan pek çok konumda kalan bu bitki büyümesini sınırlandıracak ya da durduracaktır.
Bu konuda crassula bitkisinin gelişiminde başka bir önemli konu saksının doğru seçimi ve saksı derinliği olmaktadır. Köklenmeyi ve de bulunduğu kaba yayılmayı seven bir bitki olduğundan derin saksılar tercih edilmelidir. Her çeşit bitki de olduğu gibi saksının alt kısmının delik ya da hava alıyor olması da önemlidir.
Para Çiçeğini Nereye Koymalısınız?
Para çiçeğinizi evinizde nereye koyacağınız ortam sıcaklığına bağlı olarak değişmektedir. Crassula, balkonda ya da evin içerisinde fark etmeksizin 15 derecenin altındaki bir sıcaklıkla bırakılmamalıdır. Uzun süreler boyunca bu sıcaklıkların altında kalan para çiçeğinde yaprak dökme sorunları ortaya çıkacaktır. Para çiçeği, güneş ışığını seven bitkilerden biridir. Bu bitki rüzgâr almayan ve güneş gören ortamlarda mutlu olmaktadır. Bununla birlikte özellikle sıcak yaz aylarında doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bu sebeple çiçeğin güney cephede bırakılması olumsuz sonuçlar yaratabilir. Sıcaklık belirli bir derecenin altında olduğunda ise çürüme ihtimali vardır.
Para çiçeği bakımı son derece kolay olsa da, bu bitki ilgiden hoşlanır. Çiçeğin çoğalması, bakımıyla doğrudan alakalıdır. Bu noktada saksının koyulacağı ortam son derece önemlidir. Bitkinin hava akışına maruz kalmaması gerekir. Hem doğrudan güneş ışığı alması hem de hava akışının yoğun olması nedeniyle bu bitki balkona koyulmamalıdır. Doğrudan güneş ışığı alan bitkilerin yapraklarını dökme ihtimali son derece yüksektir. Bunun yanı sıra yanlış bir konumlandırma, bitkinin gelişimini de olumsuz olarak etkileyecektir. Bu çiçek evlerin doğrudan güneş görmeyen pencere önlerine koyulabilir. Bununla birlikte crassula, yerinin değiştirilmesinden hoşlanmayan bir bitkidir. Bu sebeple doğru bir yere aldıktan sonra konumunu değiştirmemeye özen göstermeniz gerekir.
Para Bitkisi Çiçek Açar Mı?
Para çiçeği ev ortamında bakımı son derece kolay ve hızlı bir biçimde gelişen bitkilerden biridir. Bununla birlikte bu bitkilere dair en çok merak edilen sorulardan biri ne zaman çiçek açacağıdır. Bu bitki, ortalama olarak dördüncü yılın sonunda çiçek açmaya başlar. Bu sebeple bu bitkiye sabırlı davranmalı ve daima ilgi göstermelisiniz.
Crassula bitkisi büyüdükçe minik bir ağaç görünümünü alacaktır. Oldukça hoş ve sempatik olan bu bitkiye yıllar boyunca bakabilirsiniz. Bitkinin çiçek açması için 15 ila 35 derece arasında sıcaklıklara ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra çiçeğin su ihtiyacının doğru olarak karşılanması, toprağın nemi, ışık ihtiyacı gibi birçok kriterde uygun şartların sağlanması gerekir. Para bitkisi ancak tüm şartlar doğru bir biçimde sağladığında çiçek açacaktır.
Crassula’nın çiçek açması için sulama periyotları son derece önemlidir. Toprağın yüzeyinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Sıcak mevsimlerde ve kavurucu sıcaklarda bitkinin haftada en az iki kez sulanması gerekir. Bununla birlikte su ihtiyacınızı yaşadığınız bölgedeki sıcaklık ve nem oranlarıyla doğrudan alakalıdır. Toprağın susuz bırakılmaması son derece önemlidir. Sulama yapılırken ise suyun tüm toprağa temas etmesi gerekir.
Para Çiçeği Büyüme Hızı
Büyüme hızı makul bir sulama rutini ile çok iyi ışık koşullarında, ilk zamanlarda yavaş ila orta büyüme olabilir. Olgunluğa eriştiği zaman ne yaparsanız yapın, büyüme yavaş olacaktır. Yükseklik ve yayılma yeşim bitkisi büyüme süre zarfında 4m ve 12ft yüksekliğe ulaşabilmektedir. Genişliği 1m ve 3ft’in üzerinde de yayılabilir, buna bağlı olarak alana ihtiyaç duyulmaktadır.
Fakat küçük bir tane bitkiniz varsa endişelenmenize gerek yok, çünkü bu oranlara ulaşmak çok fazla zaman alacaktır. Kim bilir daha fazla alana ihtiyaç duyduğu zaman da şans ve bereket getirdiği için banka bakiyenizi büyütmüş, ipoteğinizi ödemiş ve daha büyük bir ev almış olabilirsiniz.
Para Bitkisi Yetiştirme
Bazen bu bitki üzerine haşereler konar ve yaprakların üzerinde çok büyük koloniler kurarlar. Bu koloniler bırakıldığı zaman kontrolden çıkabilir ve zaman içinde hastalık da yayabilir. Bu durumda crassula cinsine ait birçok bitki için zararlı olduğu için malathion içeren bir kimyasal sprey kullanmamalıdır. Kimyasal yolu seçerseniz malathion içeren ürünleri asla kullanmayın.
Genelde para çiçeği yaprak dökmeye başladığı zaman bu genellikle faktörlerin bir kombinasyonu olmaktadır. Şok ve de çok fazla su buna neden olmaktadır. Bu durum genelde bitki saksılandığı zaman çok yaygın olmaktadır. Bu duruma dikkatli olun ve bu bitkilerin sıcaklıktan, çok parlak ışıktan ya da güneşten ve çok nazik sulamadan hoşlandığını asla unutmayın.
Genelde çok fazla sulamadan, soğuk koşullardan veya her ikisinin bir kombinasyonundan çürüme meydana geliyorsa, o zaman da kesinlikle çürümeyi kesmeniz gerekecektir. Çürümeyi kesme işlemini yayılmadan önce yapmalısınız. Yoksa bitkinin mirasını çoğaltma yöntemi ile kurtarmaya çalışın.
Para Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Para çiçeğinin nasıl çoğaltılacağı, bitki severler tarafından en çok sorulan sorular arasında yer alır. Para çiçeğinin çoğaltılması konusunda birkaç püf noktaya dikkat ettiğiniz sürece yeni bitkiler elde edebilirsiniz. Bu bitkinin çoğaltma işlemini yapraktan yapabilirsiniz. Sağlıklı ve güçlü bir yaprağı makas ya da keskin bir bıçak yardımıyla bitkiden ayırabilirsiniz. Bunun ardından yaprağı bir süre suda bekletmeniz gerekir. Bir süre sonra yaprakta köklenme görebilirsiniz. Köklenme başladıktan sonra yaprağı yeni bir saksıya alabilirsiniz.
Bu bitkinin köklenmesi ortalama olarak bir haftayı bulacaktır. Yaprak su içerisinde köklenmeyi beklerken, oda sıcaklığında tutulmalıdır. Yaprak köklendikten sonra saksıya ekilirken, köklere nazik davranmak gerekir. Uygun bir saksı ve konumda bebek bitkiniz kısa zamanda gelişecektir. Bu sayede yeni para çiçekleri elde edebilir, bu yeni bitkileri sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.