menekşe

Menekşe Bakımı, Sulama ve Çoğaltma


Sadeliğine karşın göz alıcı güzelliğiyle dikkat çeken menekşeler, çiçek severlerin evlerinde mutlaka bulunan bitkilerden biridir. Küçük boyutları ve kolay bakımı nedeniyle bu mütevazı çiçeği balkonlarda, pencere kenarlarında, kafelerde birçok yerde görmeniz mümkündür.


Farklı renkleriyle dikkat çeken menekşe bakımı kolay olmakla birlikte bakımında hassas olmak gerekir. Menekşenin; toprağı, sulaması, ışık ihtiyacı gibi tüm bilgilere sahipseniz, harika çiçekler elde edebilirsiniz.

Menekşe Çiçeği Nedir?

menekşe bakımı

Menekşe doğru ve iyi bir bakımla uzun yıllar boyunca canlılığını korur. Bununla birlikte çiçeklerini de uzun süreler boyunca dökmemektedir. Dünya genelinde bu çiçeğin 500’e yakın türü bulunmaktadır. Dünyanın hemen her yerinde yetişebilen bu menekşelerin bazı türleri Türkiye’de de yetişebilmektedir.

Türkiye’de yetişen en yaygın çeşit mor menekşedir. Bu bitkiyi birçok evde görebilirsiniz. Bardak menekşesi ise, katlı yapısı ve iki renkli çiçeği ile bilinmektedir. Türkiye’de yetişen bir diğer tür olan hercai menekşe ise havai bir türdür. Cezayir menekşesi de ülkemizde yetişebilen farklı renklerde çiçekleri olan türlerden biridir.

Menekşe Bakımı

menekşe bakımı

Menekşe çiçek bakımı son derece kolay ve zahmetsizdir. Çoğu zaman bu bitkiyi yalnızca sulamanız yeterli olacaktır. Menekşeler, aydınlık ortamları severler. Buna karşın doğrudan güneş ışığını maruz kalmamaları gerekir.

Menekşe bakımı açısından saksı ve toprak seçimi ise önemlidir. Menekşenin kökleri kısadır ve yatay olarak çoğalır. Bu sebeple derin saksılar yerine yayvan saksılar tercih edilmelidir.

Birçok diğer iç mekân bitkisi gibi, saksının altında mutlaka drenaj deliklerinin olması gerekir. Yoksa saksıda biriken fazla su çürümeye neden olabilir. Çürüme yaşamamak için menekşe bakımında önemli bir husustur.

Menekşe Toprağı Seçimi

menekşe bakımı

Evde menekşe bitkisinin bulunması, sizi neredeyse hiçbir zahmete sokmadan güzel bir çiçek sahibi yapar. Bununla birlikte çiçeğin toprağının doğru seçimi önemlidir.

Çiçeğin kökleri oksijen almaya ihtiyaç duyar. Bu sebeple hafif ve nem tutan bir toprak seçimi yapılmalıdır. Menekşe toprağı için evinizde karışım hazırlayabilirsiniz. Bu karışım için bir ölçek perlit ya da ponza, bir ölçek torf ve bir ölçek de vermikülit kullanabilirsiniz. Menekşe bakımında toprak seçimi önemli bir etkendir.


Menekşe Saksı Seçimi

menekşe bakımı

Menekşe bakımı için yayvan saksılar tercih edilmelidir. Kökleri oldukça kısa olan menekşe çevresine doğru yayılır. Bu sebeple yayvan saksı tercihi bu bitki için daha ideal olacaktır.

Menekşe saksısının aynı zamanda drenaj deliklerine sahip olması son derece önemlidir. Drenaj deliği bulunmayan saksılarda menekşe yetiştirmek mümkün değildir. Az bir toprakla büyüyebilen bu bitkiyi zaman zaman gübrelemeniz iyi olacaktır.

Menekşenin Işık İhtiyacı

menekşe bakımı

Menekşeler gün ışığını seven bitkilerdir. Buna karşın doğrudan gelen güneş ışığına karşı hassastırlar. Perde arkasında olan ve dolaylı ışıktan faydalanan menekşeler çok daha mutlu olacaktır.

Menekşe bakımında nem çok önemlidir. Ortamdaki nem oranının daima yeterli olması gerekir. Saksının altına nem tepsisi koymak, kuru ortamlarda işe yarar bir çözümdür. Bununla birlikte nemi daha fazla koruyan saksıları tercih edebilirsiniz.

Menekşe Çoğaltma İşlemi Nasıl Yapılır?

Menekşenin tıpkı bakımı gibi çoğaltma işlemi de oldukça basittir. Buna karşın dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar vardır. Menekşeyi çoğaltmak için en iyi yöntemlerden biri, sağlıklı köklerinden ayırmadır. Kökten yukarı doğru uzanan bölümler, menekşeyi çoğaltmak için gerekli yeni filizleri oluşturur. Bu bebek menekşeler, küçük saksılara dikilerek, yeni bitkiler rahatlıkla büyütülebilir.

Menekşeler, saksının boyutu kadar büyür. Bu sebeple saksıdan taşmaya başlayan bitkiler daha büyük saksılara ihtiyaç duyar. Eğer menekşenizin daha fazla büyümesini istemiyorsanız, küçük bir saksıda tutmaya devam edebilirsiniz. Bununla birlikte çürüyen yaprakların ve dalların sıklıkla temizlenmesine dikkat edin. Bu yapraklar ve dallar uzun süre kaldığında bitkinin enerjisinin önemli bir bölümünü alabilirler. Saksı değiştirildiği zaman hızla yeni yapraklar çıkar ve çoğalır. Zamanla menekşenin gövdesi ve yaprakları büyür. Sıkışık hissettiğinde ise çiçek vermeyi bırakır.

Menekşe çoğaltma için yaprak köklendirme yöntemini de kullanabilirsiniz. Bunun için sağlıklı ve güçlü yapraklara sahip olan bir menekşeniz olmalı. Bu sağlıklı ve güçlü yapraklar koparılarak, menekşenin yavru vermesini beklemeden çoğaltım yapılabilir. Beğendiğiniz menekşe türleri içinden herhangi birini böylece çoğaltabilirsiniz. Yapraklar, bir süre suda bekletilir. Çıplak gözle kökleri gördüğünüzde, yaprağı saksıya dikebilirsiniz. Bunun yanı sıra yaprakları suda bekletmeden direk saksıya da dikebilirsiniz ancak suda bekletmek çok daha iyi bir yöntemdir.

Menekşe Sulama Teknikleri

Bitkilerde sulamanın sıklığı ve biçimi, toprak ve saksı seçimi kadar önemlidir. Menekşe sulama için klorsuz ve oda sıcaklığında bekletilmiş suyun kullanılması önerilir. Sıcak ya da soğuk su kullanmanız durumunda bitkinin yapraklarına ve dallarına zarar verebilirsiniz. Menekşenizin daha fazla çiçek vermesi için, sulamadan önce saksıdaki toprağın kurumasına izin vermelisiniz. Menekşe sulama işlemi saksı altlığından yapılırsa çürüme yaşanmayacaktır. Sağlıklı bir sulama işlemi için altlığa bol miktarda su konulmalıdır. 15 dakika geçtikten sonra toprak suyu çekecektir. Kalan suyun ise dökülmesi gerekir. Eğer üstten su verecekseniz, suyu bitkiye değil toprağa dökmelisiniz.

Menekşe çiçeği yaz aylarında haftada 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere sulanmalıdır. Menekşe bakımında yapılan en büyük hata fazla sulamadır. Menekşe sulama konusundaki püf nokta ise her defasında aynı miktarda suyu vermek gerektiğidir. Menekşeler, sulama düzeni konusunda oldukça hassastır. Miktar ve zamanlama değişimleri bitkiyi olumsuz etkiler.

5/5 - (1 kişi oy verdi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir