Küpeli çiçeği, yetiştirmesi orta derecede kolay olan ve tıpkı küpeye benzeyen, iki tonlu çiçekler üreten çok yıllık bitkilerdir. Çekici yaprakları ve güzel çiçekleri birkaç metre genişliğe kadar uzayabilir. İç mekanda ve dış mekanda yetiştirilebilir. Sepet gibi dekoratif saksılarda, dikey bahçelerde, pencere önü ve veranda gibi alanlarda harika görünümler elde edilebilir.
Küpeli çiçeğine bahçenizde yer vermek veya evinizin en havadar alanlarında ağırlamak için çiçeği yakından tanımalı ve neye ihtiyaç duyduğunu bilmelisiniz. Bazı küpeli türleri, tırmanıcı özelliğe sahiptir. Bu da onları kompakt alanlar için ideal bir çiçek haline getirir.
Küpeli Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Küpeli çiçeği, Onagraceae familyasına (çuha çiçeği ailesi) aittir ve canlı, aşağı dönük çiçekleri ile bilinir. 100’den fazla küpeli türü ve sayısız çeşidi vardır. Çoğu türü Güney Amerika’ya özgü olsa da bazıları Meksika, Orta Amerika, Tahiti ve Yeni Zelanda’da da doğal olarak yetişir.
Günümüzde çok popüler olan küpe çiçeği genellikle eflatun veya morumsu-kırmızımsı bir renk tonuna sahipken, bazılarının daha açık pembe bir tonu vardır. Bazı çeşitlerinin beyaz veya pembe çiçekleri vardır, ancak çiçek açan ve tıpkı çanağa benzeyen yapraklar her zaman kırmızı renktedir.
Bitki olgunluğa ulaştığında, gereken minimum dikkat ile büyüme mevsimi boyunca çiçek açacak ve istikrarlı bir şekilde gelişecektir.
Küpeli Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Makalemizin giriş bölümünde hem dış mekanlar hem de iç mekanlar için yetiştirilebilecek bir tür olduğundan bahsettik. Fakat küpeli çiçeğini, daha iyi gelişmesi için açık havada yetiştirmeniz önerilir.
Mayıs ayının sonundan Haziran ayının başlarına kadar açık havada, yarı dayanıklı küpe çiçeği türleri ekilebilir. Yaşadığınız bölgede en son görülen don tarihinden itibaren bir veya iki hafta sonra ekebilirsiniz.
Küpeli çiçeğini her zaman gevşet topraklara ekmeyi tercih edin. Çiçeğin kökünü toprağa yerleştirmeden önce kök topu kadar delik açın. Toprağın yüksekliğini, köklerin üst kısımlarının, yüzeyin hemen altında olduğu bir seviyede tutmak için ayarlayın. Sert küpeli çiçeği türleri derin ekim gerektirir. Bu durumda köklerin 3-4 cm kadar toprakla kaplanması önerilir.
Bahçe toprağınıza organik gübre ve çeşitli kompost karışımları yaparak ekeceğiniz toprağı zenginleştirebilirsiniz. Genel olarak bahçe çiçekleri için kullanılan bitki besinleri de işinizi görecektir.
Küpeli Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Saksınızda sağlam bir kök sistemi oluştuktan sonra çiçeğinizin en çok haftada bir sulamaya ihtiyacı olacaktır. Fakat bitkinin ömrünün ilk iki yolu boyunca bitkinin etrafındaki toprağın daima nemli olduğundan emin olmalısınız.
Saksıda yetiştirilen küpeli türlerinin, iklim koşullarına bağlı olarak haftada iki ila üç kez sulanması gerekir. Özellikle yaz aylarında sulamayı biraz daha sıklaştırmanız önerilir. Ayrıca küpe çiçeğinin toprağını sık sık parmağınızla kontrol ederek, kuru hissettiğiniz durumda sulama yapmanız gerekir. Bu sayede her zaman çiçeğin ihtiyaç duyduğu anda sulama yapmış olabilecek ve gelişimine katkı sağlamış olabileceksiniz.
Küpeli bitkisi, yaz boyunca sürekli büyür ve dalların ucundaki yapıları üretir. Aşağıda sıraladığımız birkaç basit ipucu, küpe çiçeği bakımını kolayca yapmanızı sağlayacak ve en sık görülen hatalardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır:
- Çiçeklerin daha verimli büyümesini teşvik etmek için büyüme mevsimi boyunca dalları budayın.
- Çalı biçimdeki küpeli türlerinin toprağı daha drenaj özelliği sunması açısından yumuşak ve gevşek toprak karışımlarında yetiştirilmelidir.
- Asılı sepet şeklinde saksılarda yetişen bitkiler, kil ile karıştırılmış, alkali ve geçirgen topraklarda daha mutlu bir yaşam sürecektir.
- Çiçeğinizin kök sisteminin kurumasına asla izin vermeyin. Gerekirse toprağı günlük olarak sulayın.
- Bitki büyüdükçe daha fazla su tüketecektir. Sulama takviminizi buna göre planlayın.
- Bitkilerinizi yaz aylarında, üç haftada bir gübreleyebilirsiniz.
- Bitkilerinizi saksıda yetiştiriyorsanız, kış aylarında, özellikle -20 derecenin altına düştüğünde bir süreliğine kapalı bir alana transfer edebilirsiniz. Eğer saksıda yetiştirmiyorsanız, üzerine gelen rüzgarı engellemek için çarşaf, vb. bir malzeme kullanabilirsiniz.
- Çiçeğinizi bahçenizde genel olarak güneş ışığı alan, yarı gölge yerlere dikmeye çalışın.
- Küpeli çiçeğinizi yetiştirirken her zaman nazik ve hassas olun. Dökülen toprakları saksı tabanında tutmayın. Böcek ve küf oluşumunu önlemek için saksınızı ve çevresini daima temiz tutun.
Küpeli Çiçeğinin Uzun Ömrü
Bu çok yıllık bitki, şaşırtıcı derecede uzun ömürlüdür. Deneyimsiz yetiştiriciler genellikle sonbaharda yapraklarını kaybetmeye başladığında bitkinin öldüğünü zanneder. Küpe çiçeği, uygun bakımla 20-30 yıl kadar yaşayabilir, her yıl daha sağlam ve daha yerleşik hale gelir. Bitki olgunlaştıkça daha az bakıma ihtiyaç duyar ve kendi kendine başarılı bir şekilde gelişebilir.
Kışın uyku döneminden sonra, bitkinin hala hayatta olduğunu doğrulamak için bitkinin gövdesi çizilebilir. Eğer çizilen bölgede yeşil ve hamurumsu bir görünüm fark edilirse, gübre ve uygun miktarda güneş ışığı ile bitki Mart ayında canlı görünümüne kavuşacaktır.
Küpeli Çiçeğinde Sık Görülen Sorunlar
Küpeli çiçeği sürekli kontrol edilmesi gereken fakat kolay bir bakım prosedürü uygulayabileceğiniz, görsel olarak sizi tatmin edecek bitkilerdir. Eğer yapraklarında sararma görüyorsanız, bitkinin besin eksikliği ile karşı karşıya olduğunu düşünebilirsiniz. Bu duruma sıvı gübrelerle, sulama sırasında kolaylıkla gübreleme yapabilirsiniz. Ya da yaz aylarında, toprağına ekleyeceğiniz çeşitli katı gübre karışımları ile besin ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Küpe şeklindeki görünümü ile dikkat çeken bu çiçekle ilgili sık görülen sorunlardan çoğu, aşırı sulama ve aşırı güneş ışığı maruziyeti gibi kötü bahçe uygulamaları nedeniyle ortaya çıkar.
Buna karşın yeterince güneş ışığı veya hava alamayan bitkiler, yaprak biti veya beyaz sinek istilasına maruz kalabilirler. Genel olarak yetiştiriciler, bu sorunu organik pestisit kullanarak çözebilmektedir.
Küpeli Çiçeğinin Yer Değiştirilmesi
Bu çiçek bulunduğu konumun istikrarlı olmasını sever ve farklı yerlere taşınmaktan hoşlanmaz. Bahçede yetiştirilen tüm türler için kalıcı bir konum belirlemeniz gerekir. Asılı sepet tarzı saksılar, en iyi koşullar sağlanana kadar gerektiği gibi hareket ettirilebilir.
Küpeli çiçeği yetiştiricileri, çiçeklerin güzelliği ve bahçedeki dramatik estetiğini çok takdir ediyor. Bakım sırasında hassas davranılması gerekse de sonuçlar bu emeğe değeceğini gösteriyor.
Küpeli Çiçeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
Küpeli çiçeği nasıl ortamı sever?
Küpeli çiçeği yarı gölge ortamlar sever. Eğer bahçeye ekecekseniz gölge olan duvar dipler. Eğer evinizde bakacaksanız gün boyu güneş alan bölümler yerine günün yarısı gölge yarısı güneş alabilen alanlar tercih edilmelidir.
Küpeli çiçeği nasıl çoğaltılır?
Küpe çiçeğini çoğaltmak için çelikleme yöntemini kullanmak uygundur. Makasa veya bıçak yardımıyla kesilen bir dalı direk toprağa dikebilirsiniz. Ektiğiniz alan gün içinde yarı gölge bir alan olmasına özen gösteriniz.
Küpe çiçeği çok yıllık mı?
Küpe çiçeği çok yıllık ve uzun ömürlü bir bitkidir. Küpeli çiçeği uygun bakım şartları sağlandığı taktirde 20-30 yıl arası yaşayabilir.