kaucuk cicegi bakimi 1

Kauçuk Çiçeği Bakımı


Kauçuk bitkileri veya botanik ismiyle “Ficus Elastika”, herhangi bir ev veya ofis alanına sofistike ve çekicilik kazandıran dayanıklı bitkilerdir. Kauçuk çiçeği bakımı çok kolay olduğundan, bitki yetiştirmeye yeni başlayanlar için mükemmel bir seçimdir. Parlak ve kösele yaprakları, dik formu, düşük ışık miktarı ile harika gelişim gösteren yapısı, kauçuk bitkisini bu kadar popüler yapan temel özelliklerindendir.


Kauçuk Çiçeği (Ağacı) Genel Özellikleri 🍃

Geleneksel olarak Çin, Malezya ve Hindistan gibi Asya ülkeleri ile güçlü bağları olan bu orta büyüklükteki bitkiler, bulundukları ortamda mutlularsa sizi şaşırtacak derecede büyüyebilirler. İç mekanda ulaşabilecekleri maksimum yükseklik ortalama 1,8 metre ila 3 metre arasındadır. 

Vahşi doğada, çok sayıda hava kökü ile karakterize edilen büyük ağaçlara dönüşürler ve 55 metre yüksekliğe ulaşabilirler. Ancak daha küçük saksılarda büyüme sınırlı olacaktır. Bol yeşil veya bordo yaprakları ile ünlü kauçuk bitkisi, evinizin veya ofisinizin herhangi bir alanında yer verebileceğiniz, çarpıcı bir dekoratif ektir. 

Doğru miktarda güneş ışığı, su ve bakım ile hızla büyürler, 15 yıl veya daha fazla yaşayabilirler. Bu iç mekan bitkilerinin herhangi bir sorun yaşamadan bulunduğu ortamda uyum yakalayabilmesi için onları gençken satın almanız önerilir. 

Dikkat: Kauçuk bitkisinin özsuyu, lateks içerdiğinden evcil hayvanlar ve insanlar için toksik olabilir. Kauçuk ağacınızı tutmanız veya taşımanız gerektiğinde bahçe eldivenleri kullanmanız önerilir. Size veya evcil hayvanlarınıza herhangi bir özsu bulaşırsa, temas edilen deri bol su ile yıkanmalıdır.

Şimdi kauçuk ağacı bakımına geçmeden önce iç mekanda yetiştirmek isteyeceğiniz en iyi kauçuk türlerine göz atalım. 

İç Mekanlar için Yetiştirmek İsteyeceğiniz En İyi Kauçuk Ağacı Türleri

kauçuk çiçeği bakımı

İç mekanlarınız için aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok farklı türe sahip olduğu için hangi türün tercih edileceğini bilmek zor. Bu yüzden denenmiş ve test edilmiş favorileri tercih edin. İşte ev ve ofis mekanları için değerlendirmek isteyeceğiniz en iyi kauçuk ağacı türleri:

Ficus Elastica ‘Robusta’: Özellikle geleneksel görünüme sahip, koyu yeşil bir çeşit arıyorsanız, Robusta cinsi sizin için harika bir fikir olabilir. 

Ficus Elastika ‘Kara Prens’: Derin yeşil yapraklara ve dayanıklı fiziksel yapıya sahip olan bu tür, hemen her iç mekan için harika bir yetiştiricilik deneyimi sunar. 

Ficus Elastika ‘Tineke’: Bu tür, şu anda son derece popüler olan ve diğer tüm kauçuk ağacı türlerine göre farklılık gösteren; beyaz, pembe ve yeşil ile lekelenmiş alacalı yapraklara sahiptir. Aslında Tineke, ‘Robusta’ kauçuk bitkisinin alacalı bir versiyonudur. Güneydoğu Asya’ya özgü Tineke yaprakları krem, yeşil ve pembe tonlara sahiptir, bu da onu evinize egzotik bir hava katması için çiçeği harika bir seçenek yapar. Bakımı nispeten kolaydır ve doğru koşullarda tutulursa yüksekliği üç metreye kadar uzayabilir.

Ficus Elastica ‘Burgundy’: Bu kauçuk türü, kırmızı saplara ve neredeyse siyah yapraklara sahiptir. En kolay yetişebilen ve aynı zamanda en çok tercih edilen çiçek türlerinden birisidir. 

Kauçuk Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? 🤔

kauçuk çiçeği bakımı

Sahip olduğunuz kauçuk bitkisinin çeşidi ne olursa olsun, bakım hemen hemen aynıdır. Tek küçük fark, alacalı bitkilerin alacalı olmayan bitkilerden daha fazla ışık hacmine ihtiyaç duymasıdır. 

Kauçuk bitkileri, incir ve dut da içeren Moraceae familyasında yer alır. Ama bu sizi aldatmasın, kauçuk bitkileri zehirlidir. Bir dalı veya yaprağı koparırsanız, insanlar ve hayvanlar için oldukça zehirli olan beyaz bir maddenin damladığını fark edeceksiniz. Bu beyaz lateks benzeri sıvı, başlangıçta kauçuk oluşturmak için kullanıldı, bu nedenle kauçuk bitkisi adı verildi. Bitkiyi tutarken veya budarken eldiven giydiğinizden emin olun. 

Sizlere kauçuk bitkisinin bakımı ile ilgili olarak hem yaz aylarında hem de kış aylarında uygulayabileceğiniz, 7 maddeden oluşan bir rehber sunuyoruz:

1- Parlak ve Dolaylı Işık 🌞

kauçuk çiçeği bakımı

Kauçuk bitkileri, parlak ancak dolaylı güneş ışığı alan bir odaya yerleştirilmelidir. Bitkinin en az %90’ı gölgede kalmalıdır. 


Evinizde doğuya veya batıya bakan bir pencerenin yakınına yerleştirmek iyi bir konumlandırma seçeneğidir. Böylece öğleden sonra güneşinin sıcaklığından korunurken, günün erken saatlerinde doğrudan güneş ışığı alabilir. Parlak dolaylı ışığın doğru dengesini elde etmek için, ihtiyaç duyduğu gölgeyi oluşturmak amacıyla kauçuk bitkinizi bir duvar kenarına veya mobilyalarınızın arasına yerleştirebilirsiniz. Doğrudan güneş almayan fakat yeterince gün ışığı alan bölgelerde de sağlıklı bir yaşam sürebilir. 

2- Doğru Zamanda ve Doğru Miktarda Sulama 💧

Kauçuk bitkisi, gelişmek için nemli toprak koşullarına ihtiyaç duyan tropikal bir bitkidir. Bu nedenle, birçok kişi bitki toprağını sürekli ıslak tutmaları gerektiği izlenimi altındadır. Fakat bu kesinlikle doğru değildir. Kauçuk bitkinize çok fazla su vermek bitkinin köklerinde çürümeye neden olabilir ve diğer sorunlara yol açabilir. Aşırı sulamayı önlemek için, sulamadan önce toprağın nemli olduğundan, ancak ıslak damlamadığından emin olun.

Şayet bitkinizi olması gerekenden fazla sularsanız, çiçek bu olumsuzluğu zaman içerisinde yapraklarının kahverengiye dönmesi ve sarkmaya başlaması ile gösterecektir. Bitki toprağının iki sulama takvimi arasında kuru kalmasını sağlamanın yanı sıra, uygun drenaja sahip saksılar kullanmayı tercih edin ve toprağı düzenli olarak kontrol edin.

3- Gevşet Toprak Karışımı

Kauçuk ağacı bitkinizin bakımının ilk adımı, iyi drene olan ve nemi tutan ancak yine de bol miktarda hava sirkülasyonu sağlayan doğru toprağı hazırlamaktır. %50 organik kompost (turba yosunu veya yaprak küfü gibi), %30 kaba kum, %10 perlit ve %20 bahçe kumu karışımı, iyi bir drenajı temin eder ve suyun köklere ulaşması için bolca alan sağlar.

İnorganik toprak karışımları kullanmayı tercih ediyorsanız, çam kabuğundan yapılmış eşit miktarda sterilize edilmiş (steril saksı) toprağı perlit ile birleştirebilirsiniz.

4- Büyüme Mevsimi Boyunca Gübreleme

Yılın daha hızlı büyüyen zamanlarında (ilkbahar ve yaz aylarında), her iki haftada bir dengeli bir gübre kullanabilirsiniz. Dengeli gübreler; azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) gibi temel elementleri belirli oranlarda içerir. Bazı bitki besinleri ayrıca manganez (Mn), çinko (Zn) ve demir (Fe) gibi mikro elementleri listeler.

Sonbahar ve kış aylarında (bitkinin yavaş büyüdüğü mevsimlerde), ayda bir kez gübreleme yeterli olacaktır. Eğer bitki toprağı kuru değilse; gübreleme uygulamasını, toprağın kuru olduğu başka bir zamana erteleyin.

5- Dikkatli Budama ✂️

Kauçuk bitkisi, budamayla büyüyen bir bitkidir. Bitkinizi sağlıklı ve canlı tutmak için ara sıra hafif bir budama yapmalısınız. Budama işlemini kış mevsiminin sonlarına doğru, keskin bir budama makası ile yapmaya çalışın. Böylece budama yaptığınız bölgedeki kesim izi, yeni bir bahar büyümesi ile gizlenebilecektir. Kauçuk bitkilerinin gövdeleri, kesildiğinde beyaz özsu sızdırır ve oksijene maruz kaldığında sonunda kararır. Bu nedenle gövdeler, yapraklar tarafından gizlenmediği sürece biraz dağınık görünebilir.

Sürekli ve düzenli budanan dallar, daha yoğun görünen bir bitki oluşturmak için merkezi gövdenin kenarlarından yeni büyümeyi teşvik etmeye yardımcı olur. 

6- Doğal Pestisit Kullanımı

Kauçuk bitkileri, en sık görülen haşere türlerinden olan thrips ve örümcek akarları gibi çok çeşitli böcek ve zararlıları çekebilir. Kauçuk ağacının özü, onunla temas eden tüm böcekleri öldürür. Bu durum, iç mekan kauçuk bitkinizin bakımını bir nebze kolaylaştırır.

Saksı değişimi yapmak istediğinizde, yeni saksınız, eski saksınızdan en az %25 oranında büyük olmalıdır. Çiçeğinizi daha büyük bir saksıya transfer etmeniz gerektiğinde, yeni saksıda eksik kalan toprağı bitkinin üst bölümüne ekleyin. Bu sayede böceklerin ve haşerelerin yeni saksıya aktarılmasını engellemiş olursunuz. 

7- İdeal Sıcaklık ve Nem

Çoğu ficus bitkisi gibi, evinizde doğru sıcaklık ve nemi elde etmek, özellikle sıcak ve kuru yaz aylarında kauçuk bitkinizin sağlıklı büyümesi için önemlidir. Kauçuk ağaçlarının sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için, orta ila yüksek nem aralığına ve 10 °C ile 25 °C arasında ortam sıcaklıklarına ihtiyaç vardır. Bu nedenle bitkinizi, hava sıcaklığını aniden değiştiren ısıtıcı ve soğutucuların yakınlarında konumlandırmayın. 

Kauçuk Çiçeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular❓

Kauçuk çiçeği hangi ortamı sever?

Evinizde doğuya veya batıya bakan bir pencerenin yakınına yerleştirmek iyi bir konumlandırma seçeneğidir. Böylece öğleden sonra güneşinin sıcaklığından korunurken, günün erken saatlerinde doğrudan güneş ışığı alabilir. Parlak dolaylı ışığın doğru dengesini elde etmek için, ihtiyaç duyduğu gölgeyi oluşturmak amacıyla kauçuk bitkinizi bir duvar kenarına veya mobilyalarınızın arasına yerleştirebilirsiniz. Doğrudan güneş almayan fakat yeterince gün ışığı alan bölgelerde de sağlıklı bir yaşam sürebilir. 

Kauçuk çiçeği zehirli midir?

Kauçuk bitkisinin özsuyu lateks denilen toksik bir madde içeriği için evcil hayvanlar ve insanlar için tehlikelidir. Kauçuk ağacı ile ilgili işlemlerinizde eldiven kullanın. Size veya evcil hayvanınıza öz suyu bulaşırsa temas eden yer bol su ile yıkanmalıdır.

Kauçuk çiçeği nasıl canlandırılır?

Kauçuk çiçeği, genellikle yeteri kadar nemli toprakta yetiştirilerek mutlu ve sağlıklı bir şekilde büyüyebilir. Bu bitki, yeteri kadar su ve ışık alarak canlandırılabilir. Bu yüzden, Kauçuk çiçeğinizi düzenli olarak sulayarak ve güneşli bir ortamda yetiştirerek onu mutlu ve sağlıklı bir şekilde büyütebilirsiniz. Ayrıca, toprağın nemini sürekli kontrol etmeniz de çok önemlidir. Eğer toprağın nem düzeyi düşükse, Kauçuk çiçeğinize daha sık su vermeniz gerekebilir. Bu koşulları sağlarsanız, Kauçuk çiçeğiniz mutlu ve sağlıklı bir şekilde büyüyecektir.

5/5 - (1 kişi oy verdi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir