Karanfil kısmi gölgede güzel ve sağlıklı bir şekilde büyür ve ancak tam güneşte en verim alarak büyüdüğü zaman dilimidir. Çok fazla parlak öğleden sonra güneşi, alacalı karanfil yapraklarının solmasına neden olabilir. Mümkünse, çiçeklerin taze ve renklerin canlı kalması için karanfillerinizi öğleden sonra güneşi yerine sabah güneşi alan bir alana dikin.
Düşük nemi ve suyu sever, ancak toprağı nemli tutmak önemlidir. Çiçek tomurcukları ilkbaharda oluştuktan sonra düzenli sulamaya ihtiyaçları olacaktır. Yaz kuraklıklarında ek sulama gerekebilir. Ancak çiçeklere zarar vermemek için alttan suladığınızdan emin olun.
Karanfil Çiçeğinin Anlamı Nedir?
Karanfiller eski Yunanca metinlerde bahsedilir ve 2000 yılı aşkın bir süredir yaygın olarak yetiştirilmektedir. Orijinal yerini kesin olarak belirlemek zordur, ancak bazı botanikçiler bunun Akdeniz’de bir yerlerden kaynaklandığını öne sürmektedir. Dianthus, Yunanca “ilahi çiçek” anlamına gelen Latince bir kelimedir ve “karanfil”, “taç” veya “çelenk” anlamına gelir.
Karanfil Çiçeklerinin Rengi Ne Anlama Gelir?
Karanfiller genel olarak sevgi, çekicilik, ayrılık, koruma, şifa ve güç anlamına gelir. Ancak farklı renkli karanfillerin de farklı sembolizmleri vardır. Beyaz karanfiller masumiyeti, mutluluğu ve saflığı temsil eder. Pembe karanfiller bir annenin saf ve sonsuz sevgisini temsil eder. Bazı kültürlerde aynı zamanda şükran sembolüdür.
Hal böyle olunca da Anneler Günü’nde annelere şükran ve şükran duygularını ifade etmek için kullanılan çok yaygın bir çiçek olduğu ortaya çıkıyor. Turuncu karanfiller genellikle neşe, sıcaklık, başarı ve sağlık anlamına gelir. Mor karanfiller asaleti ve derin aşkı temsil eder. Nadir bir renktir. Buket ve aranjmanlarda kullanıldığında muhteşem bir hava yaratır.
Karanfil Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?
Karanfilleri tohumdan ekiyorsanız, bölgenizdeki son dondan 6 ila 8 hafta önce iç mekanda güneşli bir pencere pervazına dikerek başlayın. Tohumları saksı toprağına ekin, tohumları yüzeye ekin ve üzerini çok hafif toprakla örtün. Özellikle erken aşamalarda tohumları fazla sulamamaya dikkat edin.
Haftada 2-3 kez hafif sulama yapılmalıdır. Toprağı nemli tutun ve sera etkisi yaratmak için saksıyı gevşek bir şekilde plastikle örtün. Tohumlar hızla çimlenir. Don tehlikesi geçtikten sonra fideler bahçeye dikilebilir.
Karanfil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Karanfil bakımı en kolay çiçeklerden biridir. Bakımı kolay, kesilmiş dallar bir vazoda haftalarca durabilir. Saksı ve karanfil için birazdan sıralayacağımız püf noktalarına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Karanfiller günde 4-6 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar.
Bitkileri haftada 2-3 kez sulayın. Yapraklar ve yapraklar sararırsa, bu aşırı sulamanın bir işaretidir. Yeniden çiçeklenmeyi teşvik etmek için ölü çiçekleri ve yaprakları çıkarın. Yeterli hava sirkülasyonunu engellediği için malçlama önerilmez.
Karanfiller genellikle haşere içermez ve böcek ilacı kullanımını gerektirmez. Küf, mantar ve küf oluşumunu önlemek için bitkiler arasında iyi sirkülasyon sağlar. Daha uzun karanfil çeşitleri, bitkiler büyürken sapları tutmak için desteğe ihtiyaç duyabilir. Toprağın daha fazla besine ihtiyacı varsa turba kullanılabilir. Bu, karanfil yetiştirmek için kullanılan yaygın bir gübredir.
Karanfiller krizantem (krizantem) gibi mutlu ve hüzünlü anlarımızda yanımızdadır. En iyi açık havada yetişir. Günde en az 3-4 saat doğrudan güneş ışığı gerektirir. Yazları çok sıcak olan ülkelerde öğlen güneşinden korunan bir yerde muhafaza edilmelidir. Kış soğuk toleransı tür ve çeşide bağlı olarak -17°C ile -40°C arasında değişmektedir. Uzun süre nemli toprağı sevmezler. Bunun yerine dallarına sis gibi su püskürtülmelidir.
Toprak çok kuruduğunda sulanmalıdır. Önlem olarak, sulama sırasında su birikmesini önlemek için iyi drene edilmiş toprakta yetiştirilmelidir. Sıcak günlerde, akşamları sulamak en iyisidir. Su buğuludur ve hortumla püskürtülmemelidir. Bazı insanlar yeterli besin almak için iyi bahçe toprağına turba eklenmesini önerir. Aslında, iyi karanfiller doğal olarak besin açısından zengin toprakta yetişir.
Birçok mineral, element gereklidir. Uzun karanfilleri dik tutmak için yapmanız gerekenler. Ase veya saksı bitkilerinde yetişen karanfillerin dibine çubuk dikmek, karanfilleri büyüdükçe çubuklara bağlamak, sayının artması için bir çeşit ağ koymak gerekir. Karanfiller solmaya başlar başlamaz onları kesin ve yeni çiçeklerin büyümesine izin verin. Dalları aşağıdan kesmeyin.
Karanfil Çiçeklerinin Özellikleri Nelerdir?
Karanfiller bakmak için çok güzel. Karmaşık, kıvrımlı yapraklar, sanatçı rengi ve hoş koku, çiçek severler için temel özelliklerdir. Karanfil yılda iki kez çiçek açar. Birçok alt tür vardır, bu nedenle çeşitli görünümlere sahiptirler. Bu nedenle her yıl karanfil dikmek gerekli değildir. Karanfil hoş kokusuyla ortamın havasını değiştirir. Bu koku insana huzur verir. Karanfil çiçekleri için oda sıcaklığı önemlidir.
Bu çiçek soğuk ortamlarda yetişmez. Bahçede karanfil çiçekleri 40 cm’ye kadar büyüyebilir. Ancak saksının içine bakarsanız 10 cm civarındadır. Dalların uçlarında fırfırlı çiçekler bulunur. Fırfırlı etek ucu zarif bir çiçektir. Çiçeğin beş yaprağı vardır. Karanfil çiçeklerinin ekimi çok kolaydır. Karanfillerin bakımı o kadar kolaydır ki, herkes onlara bakabilir.
Bu çiçek özel toprak gerektirmez. Ancak tek önemli detay toprak asitliğinin en az 5.5 olması. Humus bakımından zengin toprakları tercih ederseniz, daha verimli çiçekler elde edersiniz. Bunun nedeni bitkinin humusça zengin toprakları tercih etmesidir. Karanfil çiçekleri köklerinden kesilerek çoğaltılabilir. Bu nedenle, yakınınızda bu tür bir çiçek varsa, köklerini isteyip kendi bahçenize veya saksıya dikebilirsiniz.
Çiçekleri diktikten sonra bir süre gölgede bekletilmelidir. Büyüyen tomurcuklar için başka bir numara Uzun saplı karanfil çiçeklerinin üst kısımlarını ilkbahar başlarında solduklarında kesin. Ardından, uzun dalları kökleri rahatsız etmeden yere paralel olarak uzatın.
Yaprakları dışarıda bırakın. Bu dal yaz için filizlensin ve birçok yeni çiçek açsın. Bunun için karanfiller uzun dikdörtgen saksılarda yetiştirilmelidir. Aynısını yaz sonunda yapın ve birçok yeni fideniz olacak.
Karanfil Çiçeğinin Hikayesi Hakkında
Karanfil çiçeği hakkında iki efsane vardır. Biri Rönesans’a, diğeri Hıristiyan inancına aittir. Rönesans karanfil hikayesi, Diana’nın genç bir adama aşık olma hikayesini anlatır. O genç bir çobandır ve Diana pek çok kızın bu çobana hayran olmasından hoşlanmaz. Ancak bekaretini de koruması gerektiğini anlar. Gözlerini koyduğu yerde iki karanfil belirir.
Bir başka Hristiyan efsanesinde de Meryem Ana ve Hz. İsa çarmıha gerildiğinde Meryem Ana dayanılmaz bir şekilde ağlamaya başladı. Ağladığın yerde çiçekler açar. Bu çiçek tabii ki bir karanfil, bu yüzden yas çiçeği de deniyor.