Çiçekli ev bitkilerinden hoşlanıyor ve bakımı kolay bir tür yetiştirmek istiyorsanız, kalanchoe çiçeği kesinlikle değerlendirmeniz gereken türlerden birisidir. Bitki ailenize eklemek isteyeceğiniz bu çok yıllık çiçek, yılda bir kez açan ve birkaç ay süren renkli çiçekleri ile ünlüdür.
Bu rehber içerikte, ister yeni bir kalanchoe çiçeği yetiştirmek istiyor olun ister mevcut çiçeğinizi daha iyi koşullarda yetiştirmek istiyor olun, kalanşo çiçeği bakımı ile ilgili önemli ipuçlarını öğrenebilirsiniz.
Kalanchoe (Kalanşo) Bitkisi ve Özellikleri 🍃
Kalanchoe, bir diğer adıyla kalanşo, Flaming Katy olarak da bilinen, Madagaskar ve tropikal Afrika’ya özgü, az bakım gerektiren, yeni başlayanlar için uygun, çiçek açan, sukulent ailesine ait bir bitkidir. Bu bitkiler; sarı, pembe, magenta, turuncu, beyaz, kırmızı tonları olan parlak ve yeşil yapraklara ve çiçeklere sahiptir. Fidancılardan, çiçekçilerden ve bahçe bölümü olan perakende mağazalarından rahatlıkla satın alınabilir.
Kalanchoe bitkisinin genel özellikleri ise şu şekildedir:
- Botanik Adı: Kalanchoe spp.
- Bitki Türü: Çok yıllık
- Ulaşabileceği Maks. Boy: 30 cm
- Güneşlenme Süresi: Tam gün veya yarım gün
- Toprak Türü: Kumlu, iyi drene edilmiş toprak
- Toprak pH: 5,8 – 6,3
- Toksisite: Köpekler, kediler ve insanlar için toksittir
Şimdi kalanşo bitkisine ait türleri ele aldıktan sonra; elinizde olan bir bitkiyi nasıl çoğaltabileceğinize, ideal yetiştirme koşullarını nasıl sağlayabileceğinize ve kalanchoe çiçeğinin bakımını nasıl profesyonelce yapabileceğinize değinelim.
Kalanchoe, Kalanşo Çiçeği Türleri
- Kalanchoe Blossfeldiana: Yılbaşı kalanchoe çiçeği lakaplı bu tür, en popüler türleri arasındadır. Günler kısaldığında çiçek açtığı için genellikle kış aylarında satılır.
- Kalanchoe Daigremontiana: Yaprak kenarlarında minik bitkicikler oluşturan bu türün yetiştirilmesi ve çoğaltılması çok kolaydır. Bitkicikler düştüğünde, yeni bitkiler büyürler. Elinizdeki çiçeği çoğaltmak istiyorsanız, bitkiciklerden birisini çimlenmiş bir tohum gibi toprağa koyun ve köklenmesini bekleyin.
- Kalanchoe Pinnata: Parlak, yeşil ve taraklı yapraklarıyla tanınan bu kalanchoe, aynı zamanda bitkicikler de yetiştirir.
- Kalanchoe Thyrsiflora: Kürek bitkisi olarak da bilinen bu kalanchoe türü, gül benzeri düz ve yuvarlak yapraklar yetiştirir. Bu tür bir kez çiçek açtıktan sonra ölür, ancak ofsetlerle yaşamaya devam eder.
- Kalanchoe Tomentosa: Eşsiz, tüylü görünümüyle bilinen bu kalanchoe türü, düşük su gereksinimi ile ünlüdür. Bu nedenle diğer türlere göre çok daha seyrek sulanmalıdır.
Kalanchoe, Kalanşo Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kalanchoe çiçeği bakımı ile ilgili detaylara geçmeden önce elinizde olan kalanşo çiçeğini nasıl çoğaltabileceğinizi 4 adımda açıklayalım:
Adım 1: Sağlıklı Bir Kök Seçin
En az iki yaprağı olan ve bir yaprağın veya düğümün (sapların ve yaprakların çıktığı inişli çıkışlı nokta) üzerinden kesilmiş sağlıklı bir gövde belirleyin. Ortalama 5 ila 8 cm uzunluğunda bir sap kesilmesi önerilmektedir.
Adım 2: Kökün Nasır Olmasına İzin Verin
Dikim işleminden önce, gövdenin dibinin birkaç gün tamamen kurumasını bekleyin. Nasırlaşma süreci hastalık ve kök çürüklüğünü önlemeye yardımcı olur.
Adım 3: Kesimi Dikin
Kesimi, nasırlaşan bölümü aşağı gelecek şekilde, suladığınız toprak karışımına yerleştirin. Kalanchoe bitkisi yapısı itibariyle etli bir bitki olduğundan, aşırı nemli ve ıslak toprakları sevmez. Bunu göz önünde bulundurarak ortalama bir kuruluğa-ıslaklığa sahip bir toprağa ekim yapın.
Adım 4: Bitkinizi Nemli Tutun
Kesiminizi diktikten sonra, düzenli olarak su püskürtün. Kesim kök alırken toprağın tamamen kurumasına izin vermeyin. Bu süreç genellikle bir hafta sürer ve bu süre sonunda artık nemlendirmenize gerek kalmaz. Su püskürtme işlemi için sprey şişelerini kullanabilirsiniz.
Kalanchoe, Kalanşo Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Dünya üzerinde 100’ün üzerinde kalanchoe çiçeği türü vardır. Fakat mağazadan veya çiçekçiden aldığınız bir kalanchoe bitkisi, genellikle benzer bakım özellikleri gerektirir.
Işık
Kalanchoe, parlak ışığı seven bir bitkidir. İç mekanda yetiştirilen bir kalanchoe çiçeği, filtrelenmemiş ve doğrudan güneş ışığı alan yerlerde yetiştirilebilir. Günün en az yarısında güneş ışığı alan bir pencere önü, en ideal yetiştirme alanlarındandır. Dış mekanda ise günün en az yarısında güneş ışığı alan bir ortamda yetiştirilebilir.
Toprak
Çiçeğinizi en iyi toprak şartlarında yetiştirmek istiyorsanız, çok fazla su tutmayan, iyi drene edilmiş bir toprak tercih etmelisiniz. Eşit miktarda silt, kum ve kilden oluşan bir toprak karışımı kullanabilirsiniz. Fakat nemli kalma eğiliminde olan standart bahçe toprağından veya yosun kullanımından kaçınmanız önerilir. Her zaman drenaj deliği olan bir saksıda yetiştirilmelidir. Böylece su, köklerin etrafında durgun bir şekilde kalmaz ve bitkinin çürümemesi için gerekli şartlar sağlanmış olur.
Sulama
Sukulent ailesinden kalancho çiçekleri, sulu meyveler veya kaktüsler gibi muamele görmeli ve sadece toprak tamamen kuruduğunda sulanmalıdır, çünkü kauçuksu yapraklarında nemi depolarlar. Sulama yapmadan önce parmak testi yapabilirsiniz. Sadece parmağınızı veya bir kalemi toprağın ortalama 5-7 cm içerisinde sokun. Toprak nemliyse çiçeğinizi sulamanıza gerek yoktur. Eğer toprağın üst tabakası kuruysa ve bu tabakanın alt bölümünde kalan toprak nemliyse; kurşun kalem benzeri bir cisimle toprağı havalandırabilirsiniz.
Aşırı sulama, bu bitkilerin bir numaralı katilidir ve kök çürümesine karşı aşırı derece hassastırlar. Bu nedenle saksınızda drenaj delikleri varsa, aşırı sulamayı önlemek amacıyla alttan sulama yapılması önerilmektedir. Eğer saksınızda sulama yapabileceğiniz drenaj delikleri bulunmuyorsa, bitki toprağını eşit ve yavaş bir şekilde sulayın. Sulama sıklığı, bulunduğunuz iklime, ortam sıcaklığına ve nem gibi değişkenlere bağlı olarak ortalama ayda 1 ila 3 kez arasına değişmektedir.
Kalanchoe bitkisinin kök sistemi sıcaklığa duyarlı olduğundan, kışın musluktan gelen suyu (5 derecenin altında) kullanmayın, çünkü soğuk su kök sistemini şok edebilir. Bunun yerine, bitkilerinizi sulamadan önce, kullanacağınız musluk suyunu başka bir kaba alarak oda sıcaklığına ulaşmasını bekleyin.
Gübreleme
Çiçeğinizi yalnızca vejetatif dönemde (ilkbahar ve yaz aylarında), saplar yeterince büyüdüğünde (5-7 cm’ye ulaştığında) ve çiçekler henüz açmadığında gübreleyin. Herhangi bir iç mekan bitki gübresi kullanabilirsiniz. Önemli olan gübre üreticisinin belirttiği talimatları takip etmektir. Genel olarak seyreltmiş bitki besini konsantrasyonlarının kullanılması önerilmektedir.
Kalanşo Çiçeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular❓
Kalanchoe çiçeği evde nasıl bakılır?
Kalanchoe çiçeği ışığı çok sevdiği için evde ışık alan bir alana yerleştirilmelidir. Saksıdaki toprağı silt, kum ve kilden oluşan bir toprak karışımdan olup iyi drene edilmiş olmalıdır. Aşırı sulanmayı sevmeyen kalanchoe su isteğini anlamak için sadece parmağınızı veya bir kalemi toprağın ortalama 5-7 cm içerisinde sokun nemli ise sulamaya gerek yoktur.
Kalanşo çiçeği kışın nerede durmalı?
Kalanşo çiçeği kışın evinizin güneş alan ve 10-12 derecenin altına düşmeyen bir alanında muhafaza edin. Kışın musluk suları aşırı soğuk olabileceğinden direkt musluk suyundan sulama yapmayın. Suyu oda sıcaklığa geldikten sonra sulama yapabilirsiniz.
Kalanşo çiçeği hangi ortamı sever?
Kalanşo çiçeği aydınlık ve havadar ortamları sever. Çiçeğinizi ısıtıcıların (soba, kalorifer peteği gibi) yanında konumlandırmayın. Ayrıca çiçeğinizin olduğu odayı belirli aralıklarla havalandırmanızı tavsiye ederiz.
Kalanchoe çiçeği nasıl canlandırılır?
Kalanchoe çiçeğini canlandırmanız için gerekli olanlar; ışık, toprak, sulama ve gübrelemedir. Aşırı ışığı sevmeyen kalanchoe için yarım gün ışık alan bir alana ihtiyaç vardır. Toprağı geçirgen olmalı ve saksının altı delik olmalı ve dibinde su birikmemelidir. Aşırı sulamam yapılmamalı toprak sadece kuruduğu zaman sulama yapılmalı. Gübre üreticisinin talimatlarına uymak şartıyla iç mekan gübreleri kullanılmalıdır.