gardenya çiçeği

Gardenya Çiçeği Bakımı


Doğada bulunan çiçeklerin özellikleri farklı olması nedeniyle bakımları da birbirinden farklı olmaktadır. Son zamanlarda en çok merak edilen çiçeklerden birisi de gardenya çiçeği ve gardenya çiçeği bakımıdır. Gardenya çiçeği beyaz renkte çiçek açtığı zaman meleğe benzetilen bir çiçektir. Bu özelliği ile dikkat çeken gardenya bir saksı bitkisi olup beyaz çiçeğinin yanı sıra sarıçiçekler de açabilmektedir.


Gardenya Çiçeği Nedir?

Gardenya Çiçeği Nedir?

Gardenya çiçeği Rubiaceae familyasına mensup bir çiçek türüdür. Çin, Japonya gibi Asya ve pasifik adalarına özgü bir çiçek olarak bilinmektedir. Bu çiçek günümüzde çiçeklerinden ve meyvelerinden yararlanılan bir bitli olma özelliği barındırmaktadır. Süs bitkisi olarak değil aynı zamanda aroma terapi ve bitkisel ilaç sektöründe de kullanılan bir bitki türüdür.

Gardenya çiçeği koyu yeşil yapraklarının yanı sıra beyaz ve sarı renkli çiçekleri ile de bilinen bir bitkidir. Bu çiçeğin kokusu parfüm ve esans yapımı için çok sık kullanılmaktadır. Bu çiçek her mevsim yapraklarını dökmemektedir. Ayrıca gardenya çiçeği nem ve rüzgar esintisinden de çok hoşlanmaktadır. Bu sebepten dolayı çok sert kış havası olmayan ılıman bölgelerde yetiştirilmektedir.

Gardenya Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Gardenya Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Gardenya çiçeği bakımından önce çiçeğin hangi özelliklere sahip olduğunu bilmek çok önemlidir. Gardenya çiçeğinin belli başı bazı özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler şunlardır:

  • Gardenya çiçeği direkt olarak güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Genellikle sabah güneşi alması önerilir.
  • Birçok türü bulunan gardenya çiçeğinin en çok bilinen ve yetiştirilen türü kokusu nedeniyle Gardenia Jasminoides türü olmaktadır.
  • Gardenya çiçeği ilkbahar ve sonbahar aylarında açmaktadır. Yazın da çiçeklenmektedir.
  • Çok soğuk ve sıcak havaları sevmeyen bir çiçektir. Bu havalar çiçeklerin açmasına olumsuz etki yaratmaktadır. Hava akımından kolay etkilenmektedir. Bu nedenle özel korunması gerekilir.
  • Aşırı sıcakta güneşten uzaklaştırılması ve dinlendirilmesi gerekilir. Burada dinlenme süresine de dikkat etmek gerekilir. Gölgelendirme süresi fazla olur ise çiçeklenmesi de az olmaktadır. Dinlenme zamanı sulama da azaltılır.
  • Gece sıcaklığı da çok önemlidir. Gece sıcaklığı çok olur ise çiçeğin tomurcukları düşmektedir. İdeal oda sıcaklığı olan yere konumlandırmak gerekilir.
  • Tropikal bir bitki olan gardenya nemden hoşlanır.

Gardenya Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Gardenya Çiçeği Bakımı

Her çiçekte olduğu gibi Gardenya çiçeğinin bakımında da bazı noktalara dikkat etmek gerekilir. Gardenyanın bakımı şu şekilde olması gerekilir:

  • Çiçeğin toprağının çabuk kuruma özelliği olmalıdır. Asitli ve suyu iyi süzülür olması gerekir. Gardenya için iyi besinli toprak çok önemlidir.
  • İyi bir gübreleme mutlaka yapılmalıdır. Sağlıklı çiçekler vermesi için çok önemlidir. İlkbahar ve sonbahar arasında yılda iki kez düzenli olarak kompost takviyesi yapılmalıdır.
  • Düzenli sulama istemektedir. Sulama bitki toprağının her yerine ulaşacak şekilde yapılmalıdır. Saksıda yetiştirilen gardenya çiçeğinin saksısında su kesinlikle kalmamalıdır. Böyle durumlarda kökleri zarar görebilir.
  • Sıcak aylarda sulama esnasında yapraklara su püskürtmek gerekir. Ayrıca sulama yaparken suyun kireçsiz olması da gerekir. Bu nedenle çeşme suyu kullanılıyor ise suyun önceden dinlendirilmesi gerekilir.

Gardenya Çiçeği Bakımında Budama Nasıl Yapılır?

Gardenya saksı çiçeği dallarının üzerindeki çiçekler bir süre sonra solup geçmektedir. Daha sonra bitkinin bir daha çiçek açması için solan yaprakların kesilmesi ve budanması gerekilir. Kesilen bölgesinin içine hava akımının girmesine de engel olmak gerekmektedir. Bunun için üzeri mutlaka kapatılmalıdır.


Gardenya Çiçeği Bakımında Toprak Değiştirme Nasıl yapılır?

Gardenya çiçeği bitkisinin topraklarının da belli bir süre içerisinde değiştirilmesi gerekmektedir. Toprak değişimi 2 yılda bir kez Nisan ayında yapılmalıdır. Toprak değiştirilirken değiştirilmek istenilen çiçeğin saksının en fazla bir numara büyük bir saksıya dikilmesine dikkat etmek gerekmektedir.

Gardenya Çiçeği Bakımında Yapılmaması Gerekenler

Gardenya Çiçeği Bakımı

Gardenya bakımında çiçeğe zarar veren ve yapılmaması gereken durumlar bulunmaktadır. Bu nedenle bakımında şu noktalara dikkat etmek gerekilir:

  • Bitki çok sulanmamalıdır.
  • Bitki saksının delikleri kapalı olmamalıdır.
  • Hastalanmış başka bitkilerin yakınında bulunmamalıdır.
  • Toprak kalitesi olmamalıdır. Vitamini de yetersiz kalmamalıdır.
  • Bitki yapraklarındaki hastalıklar bitkiye zarar vermektedir. Bu nedenle hastalığa uygun olarak ilaçlar mutlaka kullanılmalıdır.

Gardenya Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Gardenya bitkisini çoğaltmak mümkündür. Bunun için çelik ile üretebilme tekniği kullanılabilir. Bunun yanı sıra tepe çeliği ile köklendirme yöntemi de uygulanır. Bu yöntem ile Gardenya çiçeği şu şekilde çoğaltılmaktadır:

  • Gardenya çiçeği kasım ile mart ayları arasında üzerinden çiçek bulunmayan sürgünler halinde tepe çeliği alınarak köklendirilir.
  • Burada sera düzeneği oluşturulmalıdır. Bunun için üzeri cam veya naylon örtü kaplı halde oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Oda sıcaklığı 21 ile 24 derece arasında olmalıdır.
  • Köklenme yaklaşık 1 ay sürmektedir. Fakat bununla beraber gardenya kökten ayrılma yöntemi ile de çoğaltılabilir.
  • Köklerden oluşan yavrular düzgün bir şekilde ayrılabilir. Ayrıldıktan sonra başka bir saksıya alınır. Sulama ve doğru ortamlar içerisinde bitki aylar içinde gelişecektir.

Gardenya Bitkisi Saksısı Nasıl Değiştirilir?

Gardenya çiçeği çoğu evlerde ve iş yerlerde saksı içerisinde bakılan bir çiçektir. Hoş kokusu ve görüntüsü nedeniyle de çok sık tercih edilir. Çiçeğin bakımında saksı değişimi de çok önemlidir. Özellikle saksısı küçük geliyor ise mutlaka saksının değiştirilmesi gerekilir. Bunun için ilk olarak saksıya almak istenilen gardenya toprağı nemlendirilmelidir.

Bitkinin kök boğazı kavranarak tutulup saksı ters çevrilmelidir. Kökler zarar görmeden saksıdan çıkarılan bitki yeni saksıya ekilebilir. Yeni saksıya ekmeden önce saksının tabanı kontrol edilmelidir. Drenaj deliği olmayan saksılar tercih edilmemelidir. Gardenya bitkisinin saksısı değiştirilirken bazı noktalara da dikkat etmek gerekir. Dikkat edilecek noktalar şunlardır:

  • Çiçeğin saksı değişimi için uygun bir boyuta gelmesi beklenmelidir.
  • Bitkiye uygun bir saksı tercih edilmelidir. Saksının drenaj delikleri olmalıdır. Yoksa bir iki delik mutlaka açılmalıdır.
  • Saksı değiştirilmeden önce hafifçe sulanmalıdır.
  • Bitki tek elle veya iki parmak ile kökün başından kavrayarak saksıdan çıkarılmalıdır.
  • Yeni saksı içerisinde kum harcı koyarak bitki saksı ortasına dikilmelidir. Sulama payı da mutlaka bırakılmalıdır.
  • Toprak içerisine kökler tam olarak yerleştirilmelidir.

Gardenya Çiçeği Nerede Yetişir?

Gardenya çiçeğinin bakımında yetiştirilecek yer çok önemlidir. Gardenya saksı içerisinde yetiştirilebilir. Fakat saksısı rüzgar akımı alan yerlerden uzak tutulması gerekilir. Kış mevsiminde çiçeğin bulunduğu ortamın 14 ile 15 derece altına düşmemesi gerekilir.

Rüzgar çiçeği salladığı için sapında oynamalar ve toprak köküne hava akımı girmesine neden olmaktadır. Bu durum çiçeğin ömrünü azaltmaktadır. Ayrıca çiçeklerin yapraklarında sararma ve solmalara neden olmaktadır.

5/5 - (1 kişi oy verdi)

One comment
  1. Çok güzel bilgiler içeren bir yazı olmuş. Teşekkürler. Çelik ile üremede köklendirici kullanımı uygun olur mu ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir