dua çiçeği bakımı

Dua Çiçeği Bakımı


Göz alıcı tropikal bitkilerden dua çiçeği için sulama, sıcaklık, nem ve ışık gibi önemli bakım ipuçları ile budama, saksı değiştirme ve çoğaltma gibi dua çiçeği bakımına dair pek çok konuda bilgi alabileceğiniz içeriğimiz ile karşınızdayız. 


Dua Çiçeği Özellikleri

Ilıman iklimlerde ev bitkisi olarak yetiştirilmeye uygun olan dua çiçeği, yaprak dökmeyen tropikal bir bitkidir. Dua çiçeği (Maranta leuconeura) adını geceleri yapraklarını tıpkı elleri andırarak dua eder gibi kapatmasından alıyor. Nyctinasty (niktinastik) olarak adlandırılan bu hareket döngüsü oldukça büyüleyicidir. Calathea cinsi dua çiçeği marantacease ile oldukça benzer olmasına rağmen Maranta cinsini Calathea cinsinden ayırt eden özelliği geceleri yapraklarını kapatmasıdır. 

Keskin ve çarpıcı renkleri ve dekoratif yaprakları ile dua çiçeği ayırt edici tropikal ev bitkilerinden biridir. Koyu yeşil, kadifemsi yaprakları, oval damarlarında sarı ve yaprak kenarlarına doğru uzanan kavisli kırmızı damarları en popüler renkleridir.

Bu çiçek başta Brezilya olmak üzere Afrika ve Asya ülkelerin bataklık olarak tabir edilen nemli tropikal ormanlara özgüdür. Yüksek nemli, düşük ışık koşullarında ve iyi drenaja sahip topraklar onun için idealdir. 

Dua Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

dua çiçeği bakımı

Dua çiçeğinde nem faktörü ihmal edilmediği sürece diğer ortam şartlarını hazırlamak oldukça kolaydır. Sıcak, nemli, yumuşak hava akımı ve düzenli gübre ile sera benzeri koşullar sağlandığında en iyi şekilde gelişim gösterecektir. Bakımı zor bir bitki değildir ancak biraz tecrübe gerektirir. Özellikle çiçeklerini her hafta sulamayı sevenlerdenseniz dua çiçeği sizin için harika bir seçim olacaktır.  

Dua çiçeği bakımı nasıl olmalı derseniz takip etmeniz gereken birkaç ipucu bulunmaktadır.

Sulama

Nemli toprak sever bir bitki olan dua çiçeği oldukça çabuk susar. Neredeyse haftada bir sulama isteyen bu çiçek hafta bitmeden de susama belirtileri gösterebilir. Toprağın nemli tutulması önemlidir ancak fazla sulamanın kökleri çürütebileceği unutulmamalıdır.

Dua çiçeği sulanırken ılık veya oda sıcaklığında su kullanmaya özen gösterilmelidir. Kış aylarında ise sulama azaltılabilir ve toprağın tamamen kurumasına izin verilmemelidir. Florüre duyarlı bir bitki olduğundan sulamada sert su kullanılması önerilmez. 

Işık Kaynağı

Dua çiçeği türlerinden Maranta, tıpkı Calathea gibi dolaylı güneş ışığına ihtiyaç duyar. Gün boyu ışık alan ancak doğrudan dolaylı ışığa maruz kalmayacak bir yer seçmek dua çiçeğinin yaşam alanlarınıza uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır. Doğrudan güneş ışığı, dua bitkisinin yapraklarını yakabilir veya rengini soldurabilir. Kışın ise biraz daha fazla ışık alabilir ancak yine dolaylı olmasına dikkat edilmelidir.  

Sıcaklık ve Nem

Dua çiçeği çeşitleri için ideal sıcaklık 20-28 derecedir. Ilıman iklim bitkisi olarak bilinirler ve bulundukları ortamın 10 derecenin altına düşmesi önerilmez.  30 derecenin üzerinde sıcaklarda bakılıyorsa optimum nem dengesini korumak önemlidir. Ortam nemi yeterli olduğu sürece yüksek sıcaklıklara dayanabilir. Dua çiçeğinin bu türü sağlıklı kalabilmek için nemli bir ortama ihtiyaç duyar. Uzun süreli düşük sıcaklıklar yapraklara zarar verebilir. Yapraklar oda sıcaklığında veya ılık bir suyla buğulama yöntemi kullanılarak nemlendirilebilir. 

Oldukça hassas olan bu çiçek soğuk havadan etkilenebileceğinden kış aylarında korunaklı ve ışığı iyi alan bir odada bulunmalıdır. Sıcak havalar dua çiçeği için her zaman daha elverişlidir ancak yaz aylarında fazla ısıya dikkat edilmelidir. Yaz aylarında nemleri yeterli değilse yapraklarında yanma görülebilir.


Toprak ve Saksı Seçimi

Dua çiçeği iyi drene oldukları sürece pek çok toprak türünde gelişim gösterebilir. Ph’ı 6.0, asidik olmalıdır. Perlit ile kum karışımı drenaj için etkili bir yöntem olabilir. Dibinde drenaj delikleri olan geniş ve sığ bir kap dua çiçeği için idealdir. Bitkinin tropikal koşullarda geliştiğini unutmadan günlük buğulama veya evinizde nemi artıracak uygulamalar ile bitkiye ihtiyaç duyduğu nemi sağlamaya yardımcı olabilirsiniz. 

Dua Çiçeği Saksı Değiştirme

Yavaş büyümeleri nedeniyle dua çiçeklerinde sık saksı değiştirmeye gerek duyulmaz. Fiziksel olarak büyümenin durduğu anlaşıldığında mevcut saksıdan 5 cm kadar daha büyüklükte yeni bir saksıya ekstra toprak karışımı birlikte aktarılabilir.

Dua Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? 

dua çiçeği bakımı

Gecenin gelmesiyle birlikte dua eden bir kişinin ellerini andıran bir görünüme dönüşen dua çiçeği maranta cinsinden bir türdür. Bu bitkiyi çoğaltmak oldukça kolaydır. Bir yaprak düğümünün altından kesim yaparak yaprağı bir bardak suyun içerisine yerleştirmek ve düzenli olarak her gün suyunu değiştirmek gerekir. Kökler belirgin bir şekilde uzamaya başladığında yaprağı nemli saksı toprağına doğrudan yerleştirmek yeterli olacaktır. 

Dua Çiçeği Budama

Gür görünümlü bir dua çiçeği için solan yaprakları budamak önemlidir. Budama yaprak düğümlerinin hemen üzerinden yapılır. Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere en az iki defa dua çiçeğinin budanması tavsiye edilir. Bitki; uzun bacaklı saplar ve ölü yapraklardan arındırılmalıdır. 

Dua Çiçeğinde Görülebilen Sorunlar

Venedikli hekim ve botanikçi Bartolomeo Maranta tarafından keşfedilen dua çiçeği, dua eden kişinin elini andıran yassı yaprakları ile tanınır. Daha çok Güney Amerika’ya özgü olan bu tropikal bitki dekoratif yaprakları ile cezbedicidir. Ancak dua çiçeğinin çok fazla ışığa maruz kalması yaprakların yanmasına neden olabilir. Ayrıca fazla sulamanın olumsuz yönü kök çürümesidir. Bu çiçeklerde en sık karşılaşılan sorun ne derseniz kuşkusuz cevap nem eksikliği olacaktır.

Yapraklarda içe kıvrılma, sulama sırasında yaprakların su altında kaldığını gösterir. Yaprakların sararması veya solması ise aşırı sulamadan kaynaklanabileceği gibi yetersiz gübreleme de neden olmuş olabilir. Solmuş yapraklar aynı zamanda bitkinin fazla ışığa maruz kaldığı anlamına gelebilir. Yaprak kenarlarında kahverengi uçlar oluşması ise kuruma belirtisidir. Bu nedenle nemi artıracak uygulamalar yapılması tavsiye edilir. 

Dua Çiçeği Yaprak Bakımı

dua çiçeği bakımı

Çiçeğin yapraklarında oluşan toz yumuşak ve kuru bir bezle temizlenebilir. Yaprakta küçük siyah noktalar fark ederseniz çiçeğin örümcekler tarafından istila edildiği şüphesini doğurur. Bu durum ile hava sirkülasyonunu ve nemi artırarak baş etmek mümkündür. 

Çok uzamayan dua çiçeği 30-50 santimetreye kadar büyüyebilir ve genellikle geniş bir şekilde dallanır. Oval yaprakları desenlidir. Yeşilden kırmızıya kadar değişen renk kombinasyonu ile muhteşem görünümlü bir bitkidir. Geceleri dua eden eller gibi kıvrılan ve gündüz gün ışığını emmek için açılan yapraklar göz kamaştırıcıdır. 

Dua Çiçeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Dua çiçeği nerede durmalı?

Dua çiçeği geceleri karanlığa ihtiyaç duyar. Bu nedenle lamba veya başka bir ışık kaynağının yanında durmaması önemlidir. Aydınlık ve karanlık koşullara uyum sağladığından emin olmak için dua çiçeğinin hareketlerini takip edebilirsiniz. Dua çiçekleri düşük ışık koşullarında bile büyümeye ve gelişmeye devam ederler. En iyi gelişim içinse fazla ışık gerekirken, doğrudan güneş ışığından kaçınmak önemlidir.

Dua bitkisi çiçek açar mı?

Çarpıcı desenler, çizgiler ve gölgeleme ile oval, ağırlıklı olarak yeşil yaprakları ile Brezilya’ya özgü dua çiçeği ilkbahar sonundan yaz başına kadar ince dikenleri ile çiçek açar. Ancak ev bitkisi olan dua bitkilerinde çiçek açma nadiren görülür. Çiçekler beyaz veya mor olabilir. Dua çiçeğini ev bitkileri arasında favori yapan bitkinin çiçekleri değil yapraklarının çarpıcı güzelliğidir.

Dua çiçeği ne kadar büyür?

Büyümesi oldukça kolay olan dua çiçeği bitkisi küçük patatese benzeyen köklere sahiptir. Doğada bir dua bitkisi 30 cm uzunluğa kadar büyüyebilir. Ayrıca 50 cm’e uzunluğa kadar büyüyebilen bu ev bitkisi yaprak dökmeyen oval yapraklara sahiptir.

Dua çiçeğinin yaprak uçları neden kurur?

Yaprakların uçları kahverengiye dönüyor veya kıvırılıyor ise dua çiçeğinin fazla ışık aldığını söylemek mümkündür. Musluk suyunda bulunan klor da yaprak uçlarında kurumanın bir diğer nedenidir. Sulamadan önce suyu birkaç saat bekletmek yararlı olabilir. Gübre kullanımlarında aşırıya kaçmak yapraklarda kahverengileşmenin nedenleri arasında sayılabilir. Nem azlığından yaprak uçlarında kuruma olduğu düşünülüyorsa yaprakları nemlendirecek buğulama veya püskürtme yöntemlerine başvurulabilir.

5/5 - (1 kişi oy verdi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir