buz cicegi 1

Buz Çiçeği Bakımı, Sulama ve Çoğaltma


Buz çiçeği  Güney Afrika anavatanında yetişen diğer bilinen adı aptenia cordifolia dır, Türkiye için egzotik, yayılıcı karakterli güneşte parıldayan, etli, kalp şeklinde, parlak yeşil yapraklardan oluşan çok yıllık bir sukulent çiçeği türüdür. kayalık bahçelerde, yamaçlarda ya da bahçeyi çevreleyen bitkiler arasında, yer örtücü olarak da yetiştirilirler. Tropikal bir bitki olan buz çiçeği, genellikle ılıman iklimleri sever. Kendi hallerine bıraktığınız sürece buz çiçekleri yayılıp kendi kendilerine tohum saçarak doğal bir şekilde çoğalabilirler. Buz çiçeğinin bu adı almasının sebebi güneş ışığı yukarıdan yapraklarına vurduğu zaman tıpkı buz parçacığı gibi parlamasından dolayı bu ismi almıştır.


Buz Çiçeği Bakımı;

buz çiçeği

Buz çiçeğinin bakımı oldukça kolay ve basittir. çok fazla sulanmaya ihtiyaç olmayan, toprak kurudukça sulama yapılması gereken güneş ışığını seven bir çiçek türüdür. Buz çiçekleri bol güneşi severeler, eğer evinizde saksıda bakıyorsanız , evinizin güneş alan bir alanına yerleştirmelisiniz. kış aylarında da kuruyan yapraklarını budamalısınız. Çok nemli bir toprağı sevmeyen bu çiçeğe kumlu, humuslu ve çakıllı toprakta çok uzun yıllar bakabilirsiniz.

Buz Çiçeği Sulama;

Bahçede veya evde sulama işlemini yaparken mutlaka bir düzen oluşturmanız gerekmektedir. Mevsimine göre gün aşırı veya haftalık gibi. Bitkinizin türüne göre besin seçtikten sonra iki sulamada bir besinli sulama yapmalısınız. Besin dozlarına uymayı atlamamalısınız. Bu sulamayı çeşitli aralıklarla bitkinin yapraklarına doğru püskürterek yaparsanız daha verimli sonuçlar alabilirsiniz.

Buz Çiçeği Çoğaltma;

buz çiçeği

Buz çiçeğinin tohumlarını ilkbahar mevsiminde dikmek en uygun dönemdir. Ancak çelikleme (kökten ayırma) yöntemi ile dikeceğiniz buz çiçeği bitkisi için yaz mevsimi en uygunudur

Buz çiçeğinin çoğaltılması için bir kaç yol vardır.

Buz çiçeğini çoğaltmak için çelikleme (kökten ayırma) yöntemini veya tohum yöntemini kullanabilirsiniz.

Çelikleme (kökten ayırma) yöntemi; buz çiçeği bitkisini topraktan zarar vermeden köküyle çıkarıp kök kısmını ortadan ikiye bölerek tekrar aynı derinlikteki nemli bir toprağa yerleştirip belirli aralıklarla çimlenene kadar sulayarak yapılır.


Tohum yöntemi; Bu işlemi genellikle seralarda kullanırlar. Şubat-Nisan arası tohumlar ekilebilir. Bu işlemi yapmak için şubat ayından sonra tohumları fideliğe ekmek, keselerde şaşırtmak gerekir. Mayıs ayından sonra keselerinden çıkarıp (Kış ayının bitiminde ya da ilkbahar döneminin ortalarında) uygun toprak türünün olduğu istediğiniz her alana ekebilirsiniz.  Ancak tohumlar çimlenene kadar sulamanız gerekmektedir, Haziran ayında çiçeklerin olgunlaştığını görebilirsiniz

Tohumlar Şubat-Nisan aylarında ekilir, üzeri kapatılmadan hafifçe bastırılır. Sıcaklık 18°C’de tutulursa 14-20 gün içinde çimlenir. Fideler çıkıncaya kadar kasalar karanlık bir ortamda tutulmalıdır. Fideler gerçek yapraklar çıktıktan sonra viyollere ve poşetlere şaşırtılır. Tohumdan çiçeklenmeye kadar geçen süre 8 hafta kadardır. Yaz mevsimi boyunca çiçek açar. Küçük bahçelerde parter ve bordür oluşturmaya, kaya bahçelerinde kullanılmaya uygundur. 

ToprakDayanıklılıkYönÇiçeklenmeDikim mesafesiKullanım
Hafif kumlu, geçirgen ve az miktarda organik madde içeren toprakları sever.Sıcağı sever, sıcaklık 10°C altına düşmemelidir.Güneşli yerleri sever.Haziran, Eylül aylarında çiçeklenir.25-30 cm’dir. Mayıs, Haziran ayında dikilir.Parter, bordür, kaya bahçesi

Buz Çiçeğinin Özellikleri;

buz çiçeği

Buz çiçeğinin çiçek açma dönemleri ilkbahar aylarının başında başlar ve sonbahar aylarının ortalarına kadar devam etmektedir.

  • Buz çiçeğinin bitkileri gündüz açılmaktadır. Gece saatlerinde ise çiçeklerini kapatmaktadır.
  • Buz çiçeğinin çiçekleri çoğunlukla kırmız, mor, sarı ve pembe renktedir.
  • Buz çiçeğinin etli yapraklar ve çiçeklerinin yapraklarının yayılmacı yapısı nedeniyle örtücü bir özelliğe sahiptir.
  • Bu çiçeğin boyunun uzunluğu yaklaşık olarak 30 ile 40 santimetre civarındadır.
  • Buz çiçeği, her mevsim yıl boyunca yeşilliğini koruyabilen bir çiçektir. Bunun yanı sıra uzun süre canlı kalabilen bir çiçek türüdür.
  • Buz çiçeği aynı zamanda her mevsime ayak uydurabilen bir çiçektir. Ancak kış aylarında aşırı soğuk havalarda zarar görebilmektedir.
  • Buz çiçeği oldukça hızlı yayılım gösteren bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bahçelerde ve parklarda yaygın olarak kullanılan bir çiçek türüdür.

Buz Çiçeği Hakkında Sık Sorulan Sorular;

buz çiçeği

Buz çiçeğinin yaprakları neden sararır ve dökülür?

Buz çiçeğinizin yapraklarının sararması, kurumaya ve dökülmeye başlaması aşırı sulamadan dolayı oluşur. iki sulama arasında toprağın tam kurumasını beklemeniz gerekmektedir. Yani toprak kurudukça sulama yapılmalıdır. Buz çiçekleri genellikle çok az bakımla ve son derece hızlı büyüyen bir bitkidir.

Buz çiçeği evin içinde yetişir mi?

Buz çiçeği bitkisi taşan saksı bitkileri olarak yetiştirilebilirler. Evinizde gün boyu güneş alan yerde bakımını yapmanız gerekmektedir. Çiçekleri gölgede açmaz. Evlerde, saksı içinde bakımı yapılan buz çiçeklerine vitamin takviyesi yapmak fayda sağlayan bir işlemdir.

Buz çiçeği gölgede yetişir mi?

Buz çiçeği gün boyu güneş alan toprağı kumlu yerde yetişir. Gölgede çiçekleri açmaz.

Buz çiçeği su ister mi?

Buz çiçeği bakımı zor olmayan çiçekli bitkilerdendir. Fazla sulamaya gerek duyulmayan toprağı kurudukça su verilmesi yeterli olan bir çiçektir. Sadece yaz aylarında sulama sıklığı biraz arttırılabilir.

Buz çiçeği ne zaman çiçek açar?

Buz çiçeğinin çiçek açma dönemleri ilkbahar aylarının başında başlar ve sonbahar aylarının ortalarına kadar devam etmektedir. Buz çiçeğinin bitkileri gündüz açılmaktadır. Gece saatlerinde ise çiçeklerini kapatmaktadır.

5/5 - (1 kişi oy verdi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir