Dünya üzerinde birçok bitki çeşidi bulunmaktadır. Bu bitkilerin birçoğu evlerde yetiştirilmektedir. Benjamin bitkisi de bunlardan birisidir. Benjamin bitkisi son zamanlarda dekoratif bitki olarak tercih edilen ve ağaç görüntüsü ile hoş bir görünüm sunan bitkidir. Ofis ve evlerde tercih edilen bu bitkiler doğru bir şekilde bakıldığı takdirde uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşamaktadır.
Benjamin Bitkisi Nedir?
Benjamin bitkisi Ficus Benjamin olarak da adlandırılan bir bitki çeşididir. Son yıllarda pek çok çok kişi tarafından tercih edilen bir bitkidir. Küçük ve hoş görünümlü yaprakları ile sevilen ve ön plana çıkan bitki bulunduğu ortamında havasını da değiştirmektedir. Bu bitki soğuk havaları sevmemektedir. Bu nedenle ılıman iklim ortamında yetiştirilmesi gerekilir.
Benjamin bitkisinin anavatanı Güneydoğu Asya ve Avustralya olarak bilinmektedir. Bu bitki dikkat çekici yaprakları ile her ortama uyum sağlamaktadır. Benjamin bitkisi Moracea familyasından Ficus cinsine ait bir bitkidir. Çiçeğe elverişli ortamlarda ağaç gibi büyüyerek uzamaktadır. Ayrıca kauçuk ağacı veya Benjamin kauçuğu olarak da adlandırılmaktadır.
Benjamin Bitkisinin Özellikleri Nelerdir?
Benjamin bitkisi dünyanın pek çok yerinde yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemizde de son yıllarda popülerliğini artıran Benjamin bitkisi ofislerde veya evlerde çok sık tercih edilmektedir. Benjamin bitkisinin özellikleri şunlardır:
- Benjamin bitkisi küçük ve hoş yapraklara sahiptir.
- İç mekanlarda dekoratif amaçlı kullanılmaktadır. Özellikle kullanıldıkları mekanlara hoş bir hava katmaktadır.
- Benjamin bitkisinin 800 den fazla çeşidi bulunmaktadır. Bazı türleri ufak kalırken bazıları büyük ağaçlara da dönüşmektedir.
- İç mekanlarda özellikle ufak boyutta olanlar tercih edilmektedir.
Benjamin Çiçeği Bakımı
Benjamin çiçeği bitkisi tropikal bir bitkidir. Bu bitki ılıman iklimden hoşlanmaktadır. Özellikle aydınlık ortamı seven bu bitki her ne kadar ışığı sevse de yoğun ışığa maruz bırakmak da doğru değildir. Fazla ışığa maruz kalması halinde çiçeklerdeki yapraklar yanabilir. Bu nedenle dolaylı bir yere koymak çiçeğin sağlıklı büyümesi için de çok önemlidir. Benjamin çiçeği bitkisinin bakımında şu noktalara dikkat etmek gerekir:
- Benjamin çiçeği nemli havaya gereksinim duymaktadır. Bu nedenle bakımında nemli ortamın korunması çok önemlidir. İdeal sıcaklık 18 ile 22 derece arasındadır. Bu sebeple de kış mevsiminde dikkat etmek ve gerekli sıcaklığın ve nemin ayarlanması gerekir.
- Benjamin bitkisi her mevsim oda sıcaklığında yetiştirilmesi gereken bir bitkidir. Benjamin bitkisi güneşin olduğu bölgeye doğru eğimi olması nedeniyle bazı aralıklarda hareket ettirilmelidir.
- Hava akımından kolay etkilenen bir bitkidir. Bu nedenle hava akımının olmadığı yerde bakılmalıdır.
- Nisan aylarında saksı değişimi yapılmalıdır.
- Yılda iki kez mineral ve vitamin eklenmelidir.
Benjamin Çiçeği Bakımında Sulama
Benjamin çiçeği bitkisinin sağlık açısından doğru sulanması da çok önemlidir. Özellikle bakımında yaz aylarında çok sık su verilmesi gerekilir. Sulama işlemi için toprağı parmak ile kontrol etmek yeterli olacaktır. Sulama işlemi sonrasında ise alt tabağında su birikintisi olmamalıdır. Su birikintisi kökün çürümesine sebep olabilmektedir.
Benjamin bitkisi ılık su ile sulanmalıdır. Soğuk su verilmemelidir. Soğuk olan sular oda sıcaklığında dinlendirilmeli ve daha sonra verilmelidir. Bu çiçek kasım ayında dinlenme dönemine girmektedir. Bu dönem sonunda bitki duş başlığı ile her yeri ıslanacak şekilde yıkanması gerekir. Fakat bu işlem dinlenme sonrası yapılmalıdır.
Benjamin Çiçeği Bakımında Budama
Benjamin çiçeğinin bakımında budama işlemi çok önemlidir. Budama işlemi ile güçlü yapraklar oluşmaktadır. Bu durumda üst yapraklar budandıkça alt gövde de güçlenmektedir. Bitkinin daha sağlıklı bir görünüme kavuşması için budama işlemini yapmak çok önemlidir.
Benjamin bitkisinin budama işlemini ayda bir kez yapmak yeterli olacaktır. Budama işlemi için gerekli bir mevsim zamanı bulunmamaktadır. Benjamin bitkisinin budama işlemi istenilen mevsimde yapılabilir.
Benjamin Çiçeğinde Saksı Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Benjamin çiçeği hızlı büyüyen bir çiçek çeşididir. Bu durum pek çok kişinin saksı seçiminde kafasının karışmasına neden olmaktadır. Toprak ve saksı değişimi iki yıl ara ile yapılabilir. Saksı değişimi yaparken de saksı boyuna dikkat edilmelidir. Çünkü her saksı değişiminde bir büyük boy saksı tercih edilmesi gerekilir. Fazla büyük saksı seçimi ise bitkinin gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir.
Bununla beraber Benjamin çiçeğinin toprak konusunda fazla bir kriterinin bulunmadığı bilinmelidir. Fakat yine de zaman zaman toprağın beslenmesi bitkiye olumlu etki yaratacaktır. İlkbahar ve sonbahar aylarında ayda iki defa sıvı gübresinin yapılması gerekir. Bu şekilde bitkinin çiçekleri ve yaprakları daha canlı ve yeşil olacaktır.
Benjamin Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?
Benjamin bitkisi son yıllarda pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Hoş bir görünüme sahip olması nedeniyle iç mekan dekorasyonunda tercih edilir. Bu nedenle Benjamin bitkisinin nasıl çoğaltılacağı da merak konusudur.
Bu bitkiyi çoğaltmak için bitkinin en azından ilk senesini geçirmesini beklemek gerekir. Daha sonra ise bir dalı gövdeden nazik bir şekilde keserek fazla yapraklardan arındırılması gerekilir. En tepesinde 3 adet yaprak bırakılarak dal bir kavanoz içerisinde köklenene kadar bekletilmelidir.
Köklenme süreci yaklaşık bir ayı bulmaktadır. Kökler en az 5 santimetre olana kadar bekletilmelidir. Bu süreç içerisinde 10 günde bir suyu temizlenmelidir. Kökler yeteri kadar büyüdüğü zaman ise bir saksıya dikilmelidir.
Saksıya dikilen bitkinin büyümesi için sera etkisinin yaratılması gerekilir. Bunun için şeffaf bir poşet içerisine alınabilir. Işık alınan bir alana bitki alınarak nem dengesi sağlanmalıdır. Bir hafta sonra poşetten çıkarılarak yerine yerleştirilebilir.