ataturk cicegi 1 1

Atatürk Çiçeği Bakımı, Sulama ve Çoğaltma


Güzelliği ile herkesi etkileyen Atatürk çiçeği, sıklıkla ponsetya olarak da bilinir. Bu çiçeğin botanik adı ise euphorbia pulcherrima olarak bilinmektedir. Atatürk çiçeği, birçok iç mekânı süsleyen, kırmızı yapraklarıyla herkesin gözdesi olan bitkilerden biridir.


Eğer siz de evinize bir Atatürk çiçeği almak istiyorsanız, Atatürk çiçeği bakımının nasıl yapıldığı bilmeniz gerekir. Atatürk çiçeklerinin bakımı kolay olsa da hassas bitkilerdir. Bu sebeple bakımlarında ki püf noktalara dikkat edilmeli ve doğru biçimde yapılmalıdır.

Atatürk Çiçeği Nedir?

Atatürk Çiçeği Nedir?

Bu çiçek birçok farklı ismi sahiptir. Kış gülü, Meksika alev yaprağı ve noel yıldızı bu isimlerden en çok bilinenleridir.

Atatürk çiçeğinin anavatanı Meksika ve Orta Amerika bölgesidir. Bu çiçeğinin adının Türkçeye Atatürk olarak geçmesine dair çeşitli rivayetler vardır. Bu rivayetler arasında en çok kabul göreni ise, Atatürk’ün bu bitkiyi çok sevdiği için Türkiye’de yetiştirilmesi için çalışmalar yaptırmasıdır.

Bu bitkinin çiçekleri genel olarak büyük ve kırmızı renktedir. Kimi zaman çiçek renkleri pembe de olabilir. Ponsetyanın çiçeklerinin ortasında sarı çanaklar yer alır. Yapraklarının rengi ise koyu yeşildir.

Atatürk Çiçeği Nasıl Bakılır?

Atatürk Çiçeği Nasıl Bakılır?

Atatürk çiçeğini gördüğünüz zaman, büyüsüne kapılıp hemen bir tane edinmek isteyebilirsiniz. Eve renk ve canlılık katacak olan bu bitkiye doğru bakım uyguladığınızda yıllarca sizinle olacaktır.

Atatürk çiçeğinin bakımı nasıl yapılır sorusuna aşağıda ayrıntılarıyla cevap bulabilirsiniz. Bu sayede ponsetyanın ne kadar su ihtiyacı olduğunu, ne kadar güneş ışığı alması gerektiğini ve nasıl bir toprağa ekilmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra Atatürk çiçeği çoğaltma yöntemlerini de öğrenerek, sevdiklerinize yeni bitkiler hediye edebilirsiniz.

Atatürk Çiçeği Sulama Teknikleri

Atatürk Çiçeği Sulama Teknikleri

Atatürk çiçeği sulamasında püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir. Bu bitki fazla suyu sevmemektedir. Bu nedenle yaz aylarında haftada en fazla iki kez sulanmalıdır. Kış aylarında ise haftada bir kez sulanması son derece yeterli olacaktır. Bu durum bulunduğunuz bölgenin sıcaklığına, neme ve çiçeğin konumuna göre değişiklik gösterebilir.

Bitkinin su ihtiyacı olup olmadığını anlamak için kuruluk testi yapmak ideal yöntemdir. Kuruluk testi oldukça basit ve herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tekniktir. Eğer çiçeği ne zaman suladığınızı unuttuysanız ya da su ihtiyacı olup olmadığını anlamak istiyorsanız, toprağın içine birkaç santim kadar parmağınızı batırmalısınız. Eğer toprak çok kuru ise, sulamanın zamanı gelmiş demektir. Eğer toprak hala nemliyse, sulama yapmak bitkiye zarar verebilir.

Kuruluk testi yaptığınız, toprak çamur şeklinde ya da çok sulu ise, yüksek miktarlarda su verdiğinizi gösterir. Bu gibi durumlarda saksının tabak kısmında bulunan fazla suyu dökün ve toprak kuruyana kadar bekleyin.

Atatürk Çiçeği Toprak ve Saksı Seçimi

Atatürk Çiçeği Toprak ve Saksı Seçimi

Bu bitki yumuşak toprakta çok daha iyi gelişim gösterir. Bu sebeple torf açısından zengin olan toprakların tercih edilmesi gerekir. Eğer hangi toprağı alacağınız konusunda soru işaretleriniz varsa, yapı marketlerden ve çiçekçilerden iç mekân bitkisi toprağı ya da süs bitkisi toprağı alabilirsiniz. Bunlar Atatürk çiçeğinin gelişmesi için yeterli minerallere sahiptir.


Atatürk çiçeğinin saksısı ise iyi bir drenaja sahip olmasıdır. Drenaj, saksının altında yeterince delik olması anlamına gelir. Kötü drenaja sahip saksı, fazla suyu içerde tutacağı için köklerin çürümesine sebep olur. Yumuşak toprak suyu emer ve fazlasını atar. İyi bir drenajı olan saksının altından fazla su dışarı çıkar. Böylece çiçek daha sağlıklı gelişme imkânı bulur.

Atatürk çiçeği her yıl daha fazla büyür. Bu sebeple büyük bir saksı almanız avantajlı olacaktır. Büyük saksılarda bu bitki çok daha rahat biçimde gelişecektir.

Atatürk Çiçeğinin Güneş Işığı İhtiyacı

Atatürk Çiçeğinin Güneş Işığı İhtiyacı

İç mekân bitkisi olan Atatürk çiçeği oda sıcaklığını sever. Çok sıcak ve soğuk havalar bu bitkinin gelişimi açısından uygun değildir. Atatürk çiçeğinin güneş ışığı alan bir yere konması oldukça önemlidir. Buna karşın özellikle sıcak yaz aylarında doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamak gerekir.

Doğrudan ve fazla güneş ışığına maruz kalan bu bitkinin yaprakları zamanla solar ve toprağı da kurur. Bu nedenle öğle saatlerinde doğrudan güneş ışığı alan yerlere bitkiyi bırakmamalısınız. Sabah ve akşam saatlerinde güneş ışığı alması ise yeterli besinleri alması açısından yeterli olacaktır.

Atatürk Çiçeği Çoğaltma İşlemi, Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Atatürk Çiçeği Çoğaltma İşlemi, Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Atatürk çiçeğinin, noel yıldızı ve noel çiçeği olarak bilinmesinin temel sebebi bir kış bitkisi olmasıdır. Atatürk çiçeği kışın yaprak verir ve çiçek açar. Bu nedenle de eski yapraklarını döken bir bitkidir. Bu zamanlarda yapılan en büyük hatalardan biri dökülen yaprakların toprağa besin vereceğini düşünmektedir. Bu yaprakların kesin olarak temizlenmesi gerekir. Çürüyen yapraklar bu bitki için iyi değildir.

Bunun yanı sıra Atatürk çiçeğinin budama işlemi mayıs ayında yapılır. Budama işleminde zayıf ve cansız yapraklar temizlenmeli, gerekiyorsa zayıf dallar da kesilmelidir. Budama işlemi sonraki çiçek döneminde bitkinizin daha sağlıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda budama işleminin ardından, kestiğiniz dalları suyun içerisine koyarak filizlenmesini sağlayabilirsiniz. Filizlendikten sonra, dalları toprağa ekerek çoğaltma işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.

Bir diğer çoğaltma yöntemi ise bitki köklerinden ayırmaktır. Çoğaltma işlemi için kökleri ayırarak bir kısmını başka bir saksıya ekebilirsiniz. Bu da sıklıkla kullanılan çoğaltma yöntemlerinden biridir.

Eğer Atatürk çiçeğinden tohum aldıysanız, tohumla çoğaltma işlemi de uygulayabilirsiniz. Ancak bu yöntem çok daha riskli ve uzun bir süreç gerektirir.

Atatürk çiçeğini mantar gibi hastalıklar sarabileceğini unutmayın. Böylesi bir durumda mantar eğer baş edemeyeceğiniz kadar yayılmışsa, çoğaltma işlemi yaparak, mevcut bitkinizi kurtaramasanız da yeni bir ponsetyaya kavuşmuş olursunuz.Siz de evinizde renkleriyle büyüleyici ve çanak yapraklarıyla baş döndüren bir güzelliğe sahip olmak için hemen bir Atatürk çiçeği satın alabilir ve yukarıda verdiğimiz bakım yöntemleriyle çok güzel bir bitkiye sahip olabilirsiniz.

Atatürk Çiçeği İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ponsetya nedir?

Ponsetya; Atatürk çiçeği, yılbaşı çiçeği gibi isimlerle de bilinen. Latince Euphorbiaceae Pulcherrima olarak adlandırılan bir iç mekan bitkisidir.

Gösterişli bir yapıya sahip olan ponsetya; ev ve ofis gibi iç mekanlarda sıklıkla tercih edilir.

Atatürk çiçeği evde nereye konur?

Güneş ışığına direkt maruz kalmaktan hoşlanmayan Atatürk çiçeği aydınlık odalardan hoşlanır. Pencere alanlarının iç pervezları Atatürk çiçeği için en iyi ortamı oluşturur.

Atatürk çiçeği ismi neden verildi?

Bu çiçeğin Türkiye’de yetiştirilmesi için yardımcı olan Mustafa Kemal Atatürk; görevde yer alan bitki bilim adamlarının önerisi özerine bu isim verilmiştir.

5/5 - (1 kişi oy verdi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir