areka pamiyesi

Areka Palmiyesi Bakımı ve Çoğaltma


Areka palmiyesi evde bitki yetiştirmeyi sevenlerin favorilerinden biri haline gelmiştir. Bu bitki evinize egzotik bir hava katmasının yanı sıra oldukça zarif bir duruşa da sahiptir.


Areka palmiyesini sağlıklı bir biçimde yetiştirmeniz için bazı püf noktaları vardır. Bu püf noktalarını ve bitkinin yetiştirilmesi konusunda tüm detayları rehberimizde bulabilirsiniz. Bu sayede siz de bu hoş görünümlü bitkiye sahip olabilir areka palmiyesi bakımını öğrenebilir ve yıllarca salonunuzun en güzel köşesini ona ayırabilirsiniz.

Areka Palmiyesi Nedir?

areka pamiyesi bakımı

Kelebek palmiyesi olarak da bilinen bu bitkinin, tabanından birden fazla gövdesi çıkar. Bu bitkinin ince uzun ve sıralı yaprakları vardır. Bu sayede areka bitkisini kolayca ayırt edebilirsiniz. Salonlarda kendine sıklıkla yer bulan bu bitki, sıcak ve nemli ortamlarda çok daha kolay bir gelişme imkânı bulur. Köklere doğru yaprak genişliği küçülen bitkinin, uçlara doğru ise yaprak genişliği büyümektedir.

Ev ve ofis bitkisin olarak sıklıkla tercih edilen bu bitkiye bakmak için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir. Areka palmiyesi bakımıyla ilgili tüm detaylara aşağıda ulaşabilirsiniz.

Areka Palmiyesi Bakımı Nasıl Yapılır?

areka pamiyesi

Eğer siz de bu şık bitkiyi evinizde yetiştirmeye karar verdiyseniz, bakımına dair tüm detayları bilmeniz gerekir. Areka palmiyesinin bakımı özen ve hassasiyet ister. Bu sebeple ona sık sık ilgi göstermeniz gerekir.

Bu palmiyenin bakımıyla ilgili püf noktalara dikkat ettiğiniz takdirde, kısa zamanda çok şık ve sağlıklı bir bitki elde edebilirsiniz.

Areka Palmiyesi Toprak Seçimi

Areka bitkisi toprak açısından çok seçici bir bitki değildir. Torf bakımından zengin bir toprak tercih etmeniz bu palmiye açısından son derece yeterli olacaktır.

Zengin mineraller barındıran topraklarda daha elverişli şekilde yetişen bu bitkinin toprağını vitaminlerle destekleyebilirsiniz. Bu bitki için kullanacağınız toprağa yapı marketlerden ve fidanlıklardan kolayca ulaşabilirsiniz.

Areka Palmiyesi Saksı Seçimi

areka pamiyesi

Areka bitkisi için tercih edilen saksının çok büyük ya da çok küçük olmaması gerekir. İki durumda bitkinin gelişmesini olumsuz yönde etkileyecektir. Saksı seçimi yaparken bitkinize ya da fidelerinize uygun boyutlara sahip seçeneklere yönelmeniz gerekir.

Areka bitkisi büyüdükçe saksı boyutunu yavaş yavaş değiştirmeniz gerekir. Saksı değişimi ortalama olarak 2 senede bir kez yapılabilir. Saksı değişimi yapacağınız her sefer, kullandığınız saksıdan bir numara daha büyük bir saksı almanız yeterli olacaktır.


Areka Palmiyesi Sulaması

Areka palmiyesi bakımında hassas olmanız gereken konulardan biri de bitkinin sulanmasıdır. Palmiyenin susuz bırakılmaması gerekir. Bunun yanı sıra gereğinden fazla su vermenizde köklerde çürümelere neden olacaktır.

Bitkinin sulanma vaktinin gelip gelmediğini anlamak için elinizle sık sık kontrol etmeniz gerekir. Toprağı nemli kalacak şekilde devamlı olarak sulama yapmak gerekir. Kış aylarında haftada bir defa olacak şekilde sulama yapmak yeterli olacaktır. Yaz aylarında ise yaşadığınız bölgedeki sıcaklığa ve bitkinin konumuna bağlı olarak sulama periyotlarınızı sıklaştırmanız gerekir.

Areka palmiyesinin sulanmasında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, bu işlemin mümkün mertebe günün aynı saatlerinde yapılması gerektiğidir. Aynı zamanda oda sıcaklığında dinlenmiş su kullanmanız, gelişimi olumlu etkileyecektir.

Areka Palmiyesi Bakımında Ortam ve Sıcaklık

areka pamiyesi

Areka palmiyesi sıcağı seven bir bitkidir. Bu sebeple onu konumlandırırken güneş ışığıyla bolca temas edebileceği bir yere koymanız gerekir. Evinizdeki bir pencere önü bu palmiye için son derece idealdir. Bitkinin her tarafının güneş ışığından faydalanması için saksıyı zaman zaman hafifçe döndürebilirsiniz. Bu sayede bitkiniz daha sağlıklı bir biçimde büyüyebilir.

Sıcağı sevmesine karşın areka palmiyesi doğrudan güneş ışığı almamalıdır. Doğrudan alacağı güneş ışığı bitkinin yanmasına sebep olur ve yaprakları sararmaya başlayabilir.

Soğuk havalardan hoşlanmayan bu bitki eksi 5 derecenin altındaki sıcaklıklarda bulundurulmamalıdır. Bu soğuklar bitkinin ölmesine sebep olabilir.

Areka Palmiyesi Nasıl Çoğaltılır?

Areka palmiyelerini tohumdan çimlendirmeniz mümkündür. Fakat bu uzun bir süreç alan, riskli ve zahmetli bir süreçtir. Çimlendirme işleminde turuncu renkli tohumlar yeşil tohumlara göre daha yüksek başarı oranlarına sahiptir. Çimlenme, 25 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ve nispeten yüksek nemli ortamlarda altı hafta kadar sürecektir. Uzun süre alacak bu işlemlerde fideleri sürekli olarak nemli tutmak gerekir. Çimlendirme işleminde geçirgen perlitli vermikülitli karışımlar kullanabilirsiniz.

Areka palmiyesinin çoğaltmasında kökten ayırma yöntemi çok daha başarılı ve basittir. Buna karşın bitkinin birkaç kök yumrusu olması gerektiği unutulmamalıdır. Bahar aylarında saksı değişimi yaparken kök ayırmak en idealidir. Bunun dışında yapacağınız kökten ayırma işlemlerinin bitkiyi strese sokabileceğini unutmamanız gerekir. Kökleri ayırma işlemine geçmeden önceki gün bitkiyi sulamanız gerekir. Bu sayede kökler kırılmadan rahatlıkla ayrılacaktır. Kök ayırma işleminde en az 3 ila 4 minik fideyi ayırmanız gerekir. Tek bir fide ayırmaya göre 3-4 fidenin bir yere dikmesi daha işe yarar bir yöntem olacaktır. Bu fidelerden bazıları gelişmeyebilir. Bu oldukça normaldir.

Ayırdığınız kökler için, 2 ölçü torf ve 1 ölçü kum ile bir karışım hazırlayarak, bebek bitkilerinizi bu karışıma ekebilirsiniz.

Areka Palmiyesi Bakımında Püf Noktalar

Bir areka palmiyesi aldığınızda ya da bir sevdiğinizden böyle bir bitki hediye geldiğinde yukarıdaki tüm temel adımları uygulamanız gerekir. Bunun yanı sıra bazı detaylara dikkat etmeniz çok daha sağlıklı bir bitki elde etmenizi sağlayabilir.

İç mekânların en sevilen bitkilerinden biri olan areka palmiyesi bakımında şu püf noktalara dikkat etmelisiniz;

  • Areka palmiyesi yanından fazla geçilmesinden ve ellenmekten hoşlanmamaktadır. Bu durumlarda yaprak uçlarındaki sararmaları fark edebilirsiniz. Bu sebeple bitkiden uzak durmanız daha iyi olacaktır.
  • Sulama yaparken, bitkinin yapraklarını sprey ile püskürtme usulü nemlendirebilirsiniz.
  • Yaprakları hassas bir bitki olduğu için rüzgârlı alanlardan korumanız gerekir.
  • Bitkinin yaprakları sararıyorsa, gübreleme işlemi yapabilirsiniz.
  • Aşırı rüzgâr ya da çürümeler sebebiyle yapraklarda sararmalar meydana gelirse, bu yaprakları budamanız gerekir. Budama yapmazsanız bu durum tüm bitkiye yayılabilir.
  • Yaprakları budadıktan sonra kalan kısmın havayla temasını kesmeniz gerekir. Kesik olan kısma bitki macunu sürmeniz yeterli olacaktır.
  • Areka palmiyesi doğru koşullar altında 10-12 metreye kadar uzayabilmektedir.
5/5 - (1 kişi oy verdi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir