antoryum çiçeği bakımı

Antoryum Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması


Antoryum çiçeği halk arasında çoğunlukla flamingo çiçeği olarak bilinmektedir. Bu bitkinin anavatanı Amerika kıtasıdır. Antoryumlar, Kuzey Arjantin, Karayipler ve Kuzey Meksika bölgelerinde dağılmış halde bulunmaktadırlar.


Antoryum çiçeği oldukça uyumlu bir bitkidir. Birçok tropikal bitkiye göre farklı koşullara çok daha rahat biçimde uyum sağlayabilirler. Bu bitkiler biraz güneş ışığı görmeleriyle şartıyla bütün yıl boyunca kesintisiz biçimde çiçek açar.

Siz de bu güzel ve dekoratif çiçekleri evinizde yetiştirmek antoryum çiçeği bakımı hakkında bilgi almak için, rehberimizdeki adımları takip edebilir ve bu zarif bitkilere sahip olabilirsiniz.

Antoryum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Flamingo çiçeği oldukça şık ve zarif bir bitkidir. Bu özelliği sayesinde kendisine birçok evde yer edinmiştir. Bu bitkiyi birçok çiçekseverin evinde görmeniz mümkündür. Siz de birkaç püf noktaya dikkat ederek böylesi güzel bir çiçeğe sahip olabilirsiniz.

Çiçeğin bakımı nasıl yapılır sorusunun ise basit bazı yanıtları vardır. Bu çiçeği nemli tuttuğunuz ve biraz güneş ışığı gösterdiğiniz takdirde rahatlıkla büyüyüp gelişecektir. Bununla birlikte dikkat etmeniz gereken bazı noktaların varlığını da bilmeniz gerekir. Siz de bu çiçeğe sahip olmak istiyorsanız, rehberin devamında bakımına dair tüm detayları bulabilirsiniz.

Antoryum Çiçeği Nasıl Bir Ortamda Büyür?

antoryum çiçeği bakımı

Doğu cephesindeki bir pencere önü ve tülden filtrelenerek gelen sabah güneşi antoryum bitkisinin en sevdiği koşulları sunar. Bunun yanı sıra ortamda hava akımını sağlamanız gerekir. Aynı zamanda ortamın nemli olması da gerekir. 15 derecenin altında ya da 25 derecenin üstündeki günlerde bitkiyi ev içi cereyandan korumak gerekir.

Bu bitkinin hızlı büyümesi için hava koşullarının 20 ila 28 derece arasında olması gerekir. Daha düşük ısılarda gelişimleri daha yavaş olacaktır. Kış aylarında, güneş gören bir yerde ısı 10 derecenin altına düşmediği sürece büyümeye devam edecektir. Sıfırın altındaki soğukluklar ise flamingo çiçeğinin ölmesine neden olacaktır.

Yaz aylarında 32 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda bitkinin yapraklarında ve çiçeklerinde bozulmalara sebep olacaktır. Bu dönemlerde sıcaklık artıkça nemin de artırılması gerekir.

Antoryum Çiçeğinin Nemi Nasıl Korunur?

Flamingo çiçeğinin özellikle sıcak aylarda nemini koruması son derece önemlidir. Çiçeğin nemini koruması için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır. Bu yöntemlerden ilki ve en etkilisi ise su dolu tepsidir.

Yayvan bir tepsiye çok sayıda taş koyarak, taşların seviyesini aşmayacak şekilde su doldurmanız gerekir. Daha sonra saksı bu taşların üzerine oturtulur. Saksının dibinin suya temas etmemesi gerekir. Aşırı sıcak havalarda tepside bulunan su buharlaşarak, nemin artmasına yardımcı olacaktır. Diğer bir yöntemde ise, hava sıcaklıkları 25 dereceyi aştığında ve öğleden sonraları bitkinin yapraklarına su püskürtülebilir.

Antoryum Çiçeği Güneş İhtiyacı

Flamingo çiçeği, gün ışığı aldığı zamanlarda çiçek açar. Bu sebeple bu bitkilerin günde ortalama 4 saat kadar güneş ışığı almaları gerekir. Bununla birlikte doğrudan güneş ışığı bitkiye zarar verecektir. Bu sebeple pencere önünde tülden süzülerek gelen güneş ışığı ya da dolaylı gün ışığı çok daha iyi olacaktır.


Dolaylı güneş ışığı alması çiçeklere zarar vermeyecektir. Antoryum yeterince gün ışığı aldığı takdirde, büyümesi hızlanacak ve çiçekleri çok daha büyük olacaktır. Kış aylarında ise güneş ışığını doğrudan almasında hiçbir sakınca yoktur.

Bu bitkiyi birkaç yılda bir kez dinlendirmek iyi bir fikirdir. Yaklaşık 10 derece sıcaklıkta, doğrudan güneş almayan aydınlık bir odada, kasım ayından şubat ayına kadar dinlendirebilirsiniz. Bu dönemde sulama işlemi ise toprak beşte üç oranında kuruduğu zamanlarda yapılmalıdır.

Antoryum Çiçeği Toprak Seçimi

antoryum çiçeği bakımı

Antoryum bitkisi doğal organik besleyicilerle zenginleştirilmiş ve hava alan toprakları sever. Yaprak çürüntülü, humuslu, ağaç kabuklarıyla karışık iyi bir bahçe toprağı flamingo çiçeği için idealdir. Bunun yanı sıra sığır gübresi ve ponza taşı eklemeniz bu bitkinin en iyi şekilde gelişmesi için yeterli olacaktır.

İki ölçü bahçe toprağı, iki ölçü ponza taşı, bir ölçü sığır gübresi, 1 ölçü yaprak çürüntüsü ve bir ölçü kestane toprağı karışımı antoryumlar için en iyi karışımı ifade eder. Ponza taşı ve kestane toprağını çiçekçilerde ve fidanlıklarda bulabilirsiniz. Ponza taşı köklerin hava alması için en iyi seçenektir. Perlit bu taşların yerini tutmamaktadır.

Antoryum Çiçeği Saksı Değişimi

Antoryum çiçeğinin saksı değişimi üç yılda bir yapılabilir. Zamanın gelip gelmediğini anlamak için kökleri takip etmek gerekir. Kökler çoğalmadıkça saksı değiştirmeye de gerek yoktur. Üç yılda bir yapacağız değişim için en ideal zaman mayıs ayıdır. Mayıs ayının başında bu işlemi yapabilirsiniz.

Antoryum Çiçeği Gübrelemesi

Antoryum bitkileri doğal ortamlarında yaprakları aracılığıyla çeşitli besin ve mineralleri sağlarlar. Bu besinler yine yapraklarında depolanır. Bu sebeple yapraktan yapılan gübreleme işlemi oldukça faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra beğenmediğiniz yaprakların da kesilmemesi gerekir. Sararan yapraklar çürümediği sürece kesilmemeli ve kendiliğinden düşmesi beklenmelidir.

Flamingo bitkinize seyreltilmiş orkide besini verebilirsiniz. Bu işlem sırasında yaprakları ıslatmadan, sprey yöntemiyle zerrelerin saplara ve yaprakları konması sağlanarak gerçekleştirilmelidir. Bitkiniz hızlı büyümüyorsa hafta bir kez bu işlem yapılabilir. Bunun yanı sıra aynı anda topraktan da gübre verebilirsiniz.

Antoryumun Sulama İşlemi

Flamingo çiçeğinizi kireçsiz, pH derecesi nötr olan ve oda sıcaklığında bekletilmiş su ile sulamanız gerekir.

Sulama yapmak için uygun zaman mevsime, bitkinin bulunduğu yere ve hava koşullara göre değişebilir. Sulama vaktinin gelip gelmediğini anlamak için toprağa dokunabilirsiniz. Toprak kuruysa sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken saksının dışına sızan suyun toprak geri emmeden dökülmesi gerektiğidir. Eğer bitkinizi fazla kurursa yapraklarda ve köklerde zararlar oluşacaktır. Aşırı sulama yaptığınız takdirde ise köklerde çürüme ve yapraklarda sararma meydana gelecektir.

Antoryum Nasıl Çoğaltılır?

Bu bitkiyi çoğaltmak için kökten ayırma yöntemi kullanılabilir. Kökten yavrular vermeye başladığında Haziran ayının ortasından yaz sonuna kadar bu kökler ayrılarak yeni bitkiler oluşturulabilir.

Yavru yoksa sağlıklı gövdelerden birini dibe yakın bir yerden keserek başka bir saksının içine dikebilirsiniz. Bunu yazın sıcakları başladığında yapmanız gerekir. Yeni bitkiniz kısa sürede kök vermeye başlar ve en geç bir buçuk ay içinde büyümeye başlar.

5/5 - (1 kişi oy verdi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir